Nerudová by se měla vzdát svéprávnosti, vyzývá Libor Vondráček

04.06.2024 21:59 | Komentář

Ochrana přírody a péče o naši krajinu je určitě myšlenka dobrá, ale Green Deal je eko-komunismus. Těmito slovy zarámoval svůj postoj k evropské zelené politice předseda Svobodných Libor Vondráček. V diskusním pořadu na CNN Prima News však udeřil také do lídryně kandidátní listiny hnutí STAN Danuše Nerudové a vysmál se těm politikům, kteří kecají podnikatelům do toho, jak by měli vyrábět.

Nerudová by se měla vzdát svéprávnosti, vyzývá Libor Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Green Deal je snaha centrálně řídit naše životy, transformovat naši ekonomiku, předělat náš průmysl, tlačit na občany, aby se chovali úplně jinak. Vše je zároveň haleno do krásného hávu zelené politiky a ideologie. Myslím si, že nejlépe pro přírodu uděláme, když zde bude opět volný trh, když firmy budou moci vyvíjet stále lepší technologie. A díky lepším technologiím budeme méně škodit přírodě,“ je přesvědčen Libor Vondráček, předseda Svobodných a lídr této strany v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Podle jeho slov žádnému vývoji neprospěje, když si zakážeme auta na benzín a naftu, když si zavedeme uhlíkové daně nebo když bude benzín dražší o 13 korun na litr. „Toto není cesta k tomu, abychom mohli prosperovat a abychom mohli vytvářet nové technologie. Jedinou cestou je volný trh, od kterého se však Evropská unie vzdaluje,“ je přesvědčen Libor Vondráček, podle kterého byl právě volný trh to, proč jsme do Evropské unie vstupovali.

„Místo toho Evropská unie vymýšlí čím dál tím větší regulace. Proto říkám stop! Je třeba to zastavit, je potřeba se vrátit k původní dobré myšlence a úplně upustit od myšlenek, že bychom např. ztratili právo veta,“ zdůraznil Vondráček.

Podle předsedy Svobodných se bohužel také mezi českými politiky najdou ti, kteří by naši zemi chtěli připravit o právo veta i v dalších otázkách. Jako příklad uvedl postoje bývalé neúspěšné prezidenské kandidátky a dnes lídryně hnutí STAN ve volbách do Evropského parlamentu Danuše Nerudové.

„Paní Nerudová, nechte se zbavit svéprávnosti, ať někdo jiný za vás rozhoduje, ale neberte si jako rukojmí občany České republiky, aby za Českou republiku bylo rozhodováno v Bruselu. To by se fakticky stalo, kdybychom ztratili právo veta i v dalších oblastech,“ nebral si servítky Libor Vondráček.

Na dotaz moderátorky Tománkové, jak by chtěl Green Deal řešit, reagoval Vondráček paralelou na více než rok běžící petici. „Když jsme před rokem začali sbírat podpisy pod petici proti zákazu prodeje aut na benzín a naftu, tak jsme byli označováni za snílky, že to není možné, že je tento zákaz již schválený. Dokonce bývalá ministryně životního prostředí paní Hubáčková z koalice Spolu pro tento zákaz zvedla ruku. Před ní tyto závazky schválil ale také bývalý premiér Andrej Babiš,“ uvedl Libor Vondráček, podle kterého Svobodní i dnes zůstali takovými snílky, kteří věří, že tam kde je vůle, je i cesta.

„A naší vůlí je Green Deal zrušit. Pokud Svobodní a další strany po celé Evropě k tomu dostanou dostatečný mandát, tak se nám to podaří. Green Deal je od začátku postaven na scestné mantře centrálního řízení ekonomiky,“ zdůraznil právník Vondráček.

Ten se v diskusi také zastal podnikatelů. „Připadá mi strašně směšné, když někteří politici chtějí kecat do podnikání těm, kteří něco vyrábějí. Tak ať si tito politici založí firmu a začnou klidně vyrábět i elektromobily. Ale dokud to nedělají, mají pouze nohy v teple a rozdávají knížecí rady, tak ať do toho našim podnikatelům nekecají. Já si velmi vážím českých podnikatelů a mrzí mně, že poslední dvě vlády si jich moc nevážily,“ dodal Libor Vondráček.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…