Nezůstalo bez odezvy. Komisař EU, který má spadeno na Muska, dostane dopis

24.08.2024 18:05 | Zprávy

Český Institut H21, který se zabývá obranou svobody projevu, spolu s dalšími patnácti akademickými pracovišti a neziskovými organizacemi zaslal francouzskému eurokomisaři Thierry Bretonovi dopis. „Varování on-line platformy, že přenos rozhovoru s jedním ze dvou klíčových kandidátů v prezidentských volbách ve Spojených státech může být neslučitelný s právními předpisy týkajícími se on-line bezpečností, je charakteristické spíše pro autokratický stát než pro demokracii,“ stojí v dopise.

Nezůstalo bez odezvy. Komisař EU, který má spadeno na Muska, dostane dopis
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Elon Musk

Jak to celé začalo? Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton zveřejnil dopis, který zaslal majiteli sociální sítě X Elonu Muskovi. Dopis obsahoval varování, aby Musk nezapomínal na Nařízení EU o digitálních službách (DSA), které varuje před šířením „potenciálně škodlivého obsahu“ a „podporování nepořádku“. Kvůli rozhovoru s Donaldem Trumpem.

„Jsem nucen vám připomenout povinnosti náležité péče stanovené v zákoně o digitálních službách (DSA). Jako jednotlivec, který ovládá platformu s více než 300 miliony uživatelů po celém světě, z toho jednu třetinu v EU, máte zákonnou povinnost zajistit, aby platforma X jednala v souladu s právem EU. Zejména s DSA. To znamená, že na jedné straně musí být důsledně chráněna svoboda slova a pluralita médií, ale na druhé straně musejí být zajištěna i opatření proti šíření škodlivého obsahu v souvislosti s relevantními událostmi,“ napsal Breton Muskovi v souvislosti s rozhovorem s Donaldem Trumpem.

„Je to obzvlášť důležité v souvislosti s nedávnými příklady nepokojů zesílených podporou obsahu podněcujícího k nenávisti, k šíření nepořádku a k šíření dezinformací,“ stojí dále v dopise, v němž Breton Muskovi také připomínal, že komise vede se sociální síti X řízení a rozhovorem s Donaldem Trumpem si může sociální síť jen přitížit, pokud při něm dojde k podpoře nenávisti, podpoře rasismu a šíření dezinformací. Dopis byl napsán ještě před samotným rozhovorem.

Nakonec Breton Muska varoval, že Evropská komise bude situaci bedlivě sledovat a využije všech dostupných nástrojů, pokud dospěje k názoru, že na sociální síti X došlo k dalšímu narušení DSA. „A to i přijetím dočasných opatření, budou-li chránit občany EU před vážnou újmou.“

V reakci na Bretonův dopis Elonu Muskovi se na eurokomisaře Bretona obrátilo 15 zahraničních akademických pracovišť a neziskových organizací, včetně českého Institutu H21, které se snaží v Evropské unii hájit právo na svobodu projevu. „Píšeme Vám, abychom vyjádřili své znepokojení nad Vaším dopisem Elonu Muskovi z 12. srpna,“ stojí v dopisu Bretonovi.

Iniciátoři dopisu varují před ohrožením demokracie v Evropské unii. „Váš dopis odráží znepokojivou neúctu ke svobodě projevu; je v rozporu s koncepcí nařízení o digitálních službách (DSA), a také se samotným duchem svobodné a živé demokratické kultury. Vaše interpretace DSA společenskou diskusi poškodí, nikoliv posílí, a to jak v Evropské unii, tak i v celosvětovém měřítku,“ varují iniciátoři dopisu.

Upozorňují Bretona, že i samotná DSA obsahuje formulaci, že její principy budou uplatňované v souladu se svobodou projevu. „Odstavec 153 preambule DSA výslovně požaduje, aby byl DSA ‚vykládán a uplatňován v souladu se ... svobodou projevu a informací‘. To platí zejména pro povinnosti týkající se systémových rizik v rámci DSA. Ochrana ‚společenské diskuse‘ a ‚veřejného pořádku‘– dvou pojmů, na které se ve svém dopise odvoláváte a které jsou součástí DSA – nemůže sloužit jako záminka k cenzuře projevů,“ citují autoři dopisu z DSA.

Eurokomisaře Bretona upozorňují, že i soudy budou k omezování svobody projevu přistupovat velmi opatrně. „Vaše zmínka o ‚škodlivém obsahu‘ je obzvláště znepokojivá. Jak dobře víte, najít rovnováhu mezi svobodou projevu a ‚obsahem, který podporuje nenávist, nepokoje, podněcování k násilí nebo určité případy dezinformací‘, je nesmírně náročné. Svobodu projevu lze omezit pouze na základě přísných standardů a soudy budou omezení interpretovat spíše úzce,“ upozorňují autoři Bretona v dopisu.

Iniciátoři dopisu Bretona vyzývají, aby se v případě pochybností přiklonil k obhajobě svobody projevu. „Historie nám říká, že omezení svobody projevu má častěji opačný než zamýšlený účinek, a proto bychom Vás chtěli vyzvat, abyste se v případě pochybností přiklonil na stranu svobody projevu. Existují dobré důvody, proč demokratické státy chrání také ‚potenciálně škodlivý obsah‘, i když je zavrženíhodný.“

Podle autorů dopisu hrozí, že na svobodu projevu padne stín překračování pravomocí, které byly Bretonovi svěřené. „Abstraktní odkazy na zajištění svobody projevu a na přiměřenost jakýchkoli zmírňujících opatření, která jsou přijata k řešení systémového rizika, nejsou dostatečnou zárukou svobody projevu. Vaše volné parafráze pečlivě vypracovaného znění DSA vytvářejí riziko vržení dlouhého stínu na svobodu projevu a překročení pravomocí, které vám byly svěřeny,“ stojí v dopisu.

Znepokojení budí i to, že se Breton snažil zasáhnout do šíření myšlenek jednoho ze dvou klíčových kandidátů na post prezidenta USA. „Jsme obzvláště znepokojeni Vaší snahou využít DSA k potlačení svobody projevu mimo hranice Evropské unie kvůli tomu, co nazýváte ‚vedlejšími účinky‘. Varování on-line platformy, že přenos rozhovoru s jedním ze dvou klíčových kandidátů v prezidentských volbách ve Spojených státech může být neslučitelný s právními předpisy týkajícími se on-line bezpečnosti, je charakteristické spíše pro autokratický stát než pro demokracii,“ stojí v dopisu.

Podle autorů dopisu by se DSA neměla uplatňovat způsobem, který poškozuje svobodu projevu. A to nejen v Evropě, ale na celém světě. „Evropa může být strážcem základních práv a svobod. Evropská komise a vlády členských států by měly zajistit, aby se DSA neuplatňoval způsobem, který poškozuje svobodu projevu nejen v Evropě, ale také v celosvětovém měřítku,“ stojí v závěru dopisu pro eurokomisaře Thierry Bretona.

O dopisu zaslaném eurokomisaři Bretonovi se zmínila i Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP). „Potvrzuje se tak, že naše obavy z využití nového nařízení EU o digitálních službách (DSA) k potlačování svobody projevu pod vágními záminkami boje proti ‚dezinformacím, nenávisti nebo podporování nepořádku‘ byly oprávněné,“ stojí v prohlášení SOSP na facebooku.

Mezi podepsanými je i český Institut H21. Institut H21 je nevládní nezisková organizace, kterou založil 1. 12. 2016 český matematik Karel Janeček. Vedle zachování svobody projevu usiluje institut o předělání volebního systému v České republice, který navrhl Karel Janeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zbytečné, tyto lidi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 24.08.2024 18:46:49
s mocichtivými názory nepředěláte. Jediné co lze udělat, je takové lidi odvolat z funkce. Kdo útočí na svobodu projevu, nemá v takové funkci co dělat.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…