Nigel Farage zpět. Jde rozbourat vládní moc. Hrozí krach

19.06.2024 10:21 | Zprávy

Stávající britský premiér Rishi Sunak vyhlásil trochu překvapivě parlamentní volby na počátek července. Podle všech průzkumů se čtrnáctiletá vládní éra konzervativců chýlí ke konci. Jenže nejen to. Existuje i možnost, že Toryové v mnoha obvodech zmizí z politické mapy. Levicové Labour Party míří k drtivému vítězství. Konzervativce čeká předpokládatelný úbytek poslanců. Jenže o slovo se hlásí i Nigel Farage se svou Reformní stranou. A ten by mohl vymazat z parlamentu i zbytky sil konzervativců. Možná. Pokud se nenaplní zatím poslední průzkum.

Nigel Farage zpět. Jde rozbourat vládní moc. Hrozí krach
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Po posledních volbách získali konzervativci 365 křesel ze 650. Opoziční labouristé získali 202 křesel. V nadcházejících volbách podle průzkumů dojde k velkému obratu. Televize Sky News tvrdí, že labouristé by mohli získat nejlepší výsledek za sto let. Předseda labouristů Sir Keir Starmer se může těšit na silnou vládu.

Zato konzervativci by se prý měli začít bát o to, zda jako strana v parlamentu vůbec přežijí. Na záda jim totiž dýchá zkušený politik a někdejší europoslanec, hlavní zastánce brexitu Niegel Farage. Vzhledem k většinovému volebnímu systému, kde křeslo poslance v daném obvodě bere vítěz a všichni ostatní ostrouhají, mohou konzervativci přijít o posty i tam, kde byli po desítky let pevní v kramflecích.

Průzkum YouGov pro televizi Sky News ukazuje, že labouristé míří k velkému vítězství a zisku 422 křesel. Konzervativce pravděpodobně čeká volební výprask a zisk 140 křesel. Očekává se také posílení Liberálních demokratů a úbytek sil pro Skotskou národní stranu.

Server britského listu The Guardian tvrdí, že pevné jádro konzervativců bude svou stranu volit i tentokrát. Profesor John Curtice ale tvrdí, že toto pevné jádro čítá jen asi 20 procent hlasů, na které by si Toryové teoreticky mohli sáhnout. Stávající premiér Rishi Sunak se sice pokusil získat voliče velkými daňovými škrty. Ale průzkumy naznačují, že šlápl vedle.

„Sunakův obrovský daňový dar ve výši 17,2 miliardy liber nezažehl žádnou jiskru, možná proto, že nejbohatší pětina domácností by na tom byla v průměru o 1 300 liber lépe, zatímco nejchudší pětina by získala pouhých 150 liber. Současní konzervativci a ti, kteří uprchli, by byli šokováni stavem NHS, byli by také zděšeni utajenými škrty ve výdajích ve výši 20 miliard liber, které prosazuje na příští rok jejich ministr financí, pokud by o nich věděli,“ upozornil The Guardian.

A pokud už voliči zvažují volbu konzervativců, nepřejí si v popředí strany Rishiho Sunaka. Někteří nostalgicky vzpomínají na Borise Johnsona.

Farage si věří, že by mohl vliv Konzervativní strany ještě umenšit, ale Server The Independent mu nastavil zrcadlo.

„Nový průzkum ukázal, že více než polovina britské veřejnosti si myslí, že vůdce Reformní strany Spojeného království Nigel Farage by nebyl dobrým premiérem. Průzkum YouGov zjistil, že 55 procent Britů si myslí, že pan Farage bude špatným (12 procent) nebo hrozným premiérem (43 procent) den poté, co odhalil manifest své strany. Že bude dobrým nebo skvělým premiérem (9 procent) nebo dobrým (18 procent) vůdcem, přičemž 65 procent uvedlo, že nevěří, že by se pan Farage v příštích deseti letech stal premiérem,“ napsal Independent.

Farage však v sílu své strany věří.

„Nepředstíráme, že tyto všeobecné volby vyhrajeme,“ řekl Farage při uvedení 24stránkového politického dokumentu, který popsal jako „smlouvu“ s voliči na příštích pět let. „Naším cílem a naší ambicí je vytvořit předmostí v parlamentu a stát se skutečnou opozicí vůči labouristické vládě,“ řekl publiku v Merthyr Tydfil.

V jednom průzkumu minulý týden Reformní strana předběhla konzervativce a Farage si stanovil za cíl získat šest milionů hlasů ve volbách 4. července.

„Získáme obrovský počet hlasů. Myslím, že máme šanci získat více hlasů než Konzervativní strana, opravdu ano... jsou na pokraji úplného zhroucení,“ nechal se Farage slyšet, když představoval volební program strany, která slibuje zastavení přílivu migrantů do Velké Británie, snížení daní pro drobné podnikatele a další věci.

Agentura Reuters však upozorňuje, že jiné průzkumy staví reformu daleko za vládní stranu.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toho muže nikdy nepodceňovat!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVonRupp , 19.06.2024 11:02:20
Nikdo mu nevěřil, že dokáže vyvést GB z EU, považovali ho za Bruselského baviče, jeho příspěvky byly legendární a jistě tam chybí. Ale říkal nechtěné, slyšitelné pravdy. To není dosazená Aspenská nula!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…