Nové kompetenční centrum v Dětenicích má za cíl bezpečnou a moderní železnici

20.06.2024 11:03 | Tisková zpráva

Výrobce dopravní zabezpečovací techniky AŽD v železniční stanici v Dětenicích otevřel kompetenční centrum, ve kterém bude spolupracovat s Fakultou dopravní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé AŽD a ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Nové kompetenční centrum v Dětenicích má za cíl bezpečnou a moderní železnici
Foto: Redakce PL.cz
Popisek: Kompeteční centrum AŽD v Dětenicích

„Český železniční průmysl se již delší dobu potýká s nedostatkem studentů a kvalitních odborníků, mimo jiné v oblasti zabezpečovací techniky a telekomunikací. O tyto studenty železniční průmysl ‚bojuje‘ s celou řadou jiných oborů, a je nutné ukázat, že železniční doprava je atraktivní obor a má co nabídnout,“ uvedl v tiskové zprávě ministr dopravy Martin Kupka.
 
Kompetenční centrum Dětenice je koncipováno jako otevřená výuková platforma, kde si studenti budou moci vyzkoušet celou řadu technologií, a za pomoci odborníků z AŽD realizovat inovační projekty, které by v jiných podmínkách jen těžko uskutečnili. 
 
Kromě moderního výukového sálu s kapacitou 25 posluchačů je zde možnost pracovat s nejmodernějším Jednotným obslužným pracovištěm DIGITAL 4.0 s přímým zadáváním vlakové cesty a obsluhou venkovních prvků. Tento projekt má ještě více propojit akademickou sféru s železničním průmyslem a vytvořit tak prostředí, kde se budou setkávat studenti, akademici a odborníci z praxe nejen v rámci standardní výuky, ale i při práci na rozvojových projektech.
 
Kompeteční centrum AŽD v Dětenicích. Autor: Redakce PL.cz
 
„Již dnes musíme vychovávat odborníky, kteří budou schopni propojovat moderní techniku s infrastrukturou, logistikou a zároveň reagovat i na výzvy, které s sebou nesou témata, jako například autonomní mobilita, vysokorychlostní železnice a další, těmto výzvám se postaví a budou je realizovat. Právě na těchto základech vznikla v roce 2022 myšlenka vytvoření společného železničního kompetenčního centra mezi ČVUT Fakultou dopravní a společností AŽD,“ uvedl děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze profesor Ondřej Přibyl.
 
„Těším se na další spolupráci se zapojením studentů všech úrovní studia a odborníků z naší fakulty. Nejbližším společným projektem je výroba inspekčního vozítka s autonomním řízením a elektrickým pohonem. Opravdu se těším na tyto aktivity, které demonstrují, že spolupráce mezi průmyslovými partnery a akademickou sférou je cesta, jak připravovat nové generace kvalitních a motivovaných absolventů,“ dodal. 
 
Kompetenční centrum Dětenice je součástí širšího projektu experimentální tratě, na které hodlá společnost AŽD dále vyvíjet a testovat autonomní drážní vozidla určená pro širou trať s budoucím využitím v reálném provozu s cestujícími. Díky této aktivitě vznikají zcela nové systémy rozpoznávání objektů a překážek, autonomní vedení vlaku bez nutné účasti člověka, přesné určování polohy vozidla, zajištění integrity vlaku, řešení incidentů a degradovaných situací, jako je zastavení před překážkou, nefunkčnost některých částí systému, vzdálené vedení vlaku, ale i další aktivity přesahující oblast samotného autonomního vozidla, které jsou spojeny s celou experimentální tratí a případně i s vývojovými úkoly kompetenčního centra.
 
Kompeteční centrum AŽD v Dětenicích. Autor: Redakce PL.cz
 
„Výstavba Kompetenčního centra Dětenice je významný projekt, který mnohem více prováže akademickou sféru s průmyslem a umožní rychlejší a hlubší osvojení nových technologií ze strany studentů včetně jejich rychlejší adaptace na pozice v podnikatelské sféře. Studentům se do rukou dostane unikátní možnost vyzkoušet si na reálné trati a v reálném provozu systémy řízení dopravy, seznámit se s pokrokovými technologiemi i s novými principy, které budou na české železnici v krátké budoucnosti implementovány. Do Kompetenčního centra Dětenice společnost AŽD investovala více než 20 milionů korun bez čerpání jakýchkoliv dotací. Jedná se o unikátní projekt, který, podle našich zjištění, nemá v Evropě obdoby. Chtěl bych poděkovat děkanovi Fakulty dopravní ČVUT Ondřeji Přibylovi za důvěru v projekt a za to, že jsme ho společně dovedli do zdárného konce,“ uvedl generální ředitel AŽD pan Zdeněk Chrdle.
 
Kromě ČVUT AŽD začíná spolupracovat například s Dopravní fakultou Jana Pernera Univerzity Pardubice. „Chtěl bych zde ocenit také roli Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, která se k projektu přidala. Nemůžu opomenout ani Správu železnic, která s ČVUT v Praze, Univerzitou Pardubice a společností AŽD právě podepsala memorandum o spolupráci na této české experimentální trati a kompetenčním centru,“ uzavřel generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …