Novela od Černochové: Zákaz fotografování vojenských objektů. Zhoršila se situace

11.08.2024 15:16 | Komentář

U vojenských objektů bude možné cedulkou „Zákaz fotografování" zakázat obrazový záznam. Podle novely, předložené do vlády ministryní Černochovou, je to nezbytné kvůli zhoršené mezinárodní situaci. Kontrolu objektů bude vykonávat Vojenská policie, které mají podle stejné novely být výrazně rozšířeny i pravomoci nad civilním obyvatelstvem. Včetně možnosti vstupovat do soukromých objektů.

Novela od Černochové: Zákaz fotografování vojenských objektů. Zhoršila se situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Ministryně obrany Jana Černochová z ODS chce prosadit nové kompetence pro Vojenskou policii. Včetně možnosti, aby vojenští policisté mohli využívat a zneškodňovat drony, zadržovat řidičské průkazy, provádět osobní prohlídky či také vstupovat do obydlí, bude-li to nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob.

Zároveň by měli snadněji než doposud přebírat úkoly policie civilní. Novela má podle ČT24 zavést také povinnost uposlechnout pokynu nebo vyhovět žádosti Vojenské policie.

S těmito změnami počítá komplexní novela několika zákonů, kterou ministryně předkládá do vlády. Pokud projde legislativou beze změn, mohly by nové pravomoci pro vojenské policisty vejít v účinnost již od poloviny příštího roku.

Dle důvodové zprávy je cílem novely zefektivnit činnost Vojenské policie, zajistit jí skutečně účelné a účinné podmínky pro plnění jí svěřených úkolů a upravit tyto podmínky v souladu se zákonem o Policii České republiky v případě shodného normativního řešení.

Legislativní návrh ministerstva obrany, zahrnující změny několika zákonů, jde dle ČTK k projednání ve vládě bez rozporu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na počátku volebního období byli pouze směšní...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 11.08.2024 15:59:01
Je konci volebního období začínají být nebezpeční...

|  23 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…