O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů

23.10.2024 12:17 | Monitoring

V roce 2021 si Češi mohli za průměrnou mzdu koupit 179,5 kg másla. V roce 2024 už je to jen 126,6 kg, čili o více než 40 % méně. Takovou statistiku vytáhl 1. místopředseda Sociální demokracie Lubomír Zaorálek a naložil za ni vládě. Cena másla nicméně skutečně roste.

O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů
Foto: dTest
Popisek: máslo, ilustrační foto

Lubomír Zaorálek položil na stůl pár čísel. Upozornil na ceny másla, na platy obyčejných lidí a na aktivitu vládní koalice.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 18153 lidí
„Zatímco si Fialova vláda a vládní poslanci zvedají platy,“ z čehož, jak dává Zaorálek najevo, se mu zvedá žaludek, „máslo je nejdražší v historii. A mzdy? Ty jsou žalostně nízké!!!“ rozzlobil se Zaorálek na sociální síti Facebook.

„Není možné, aby většina lidí chudla! Třetina lidí má už dnes nulové úspory, to ale ministra (Zbyňka) Stanjuru nezajímá. Místo toho předkládá rozpočet se stovkami miliard deficitu, který ještě inflaci urychlí. Sociální demokracie má jasnou prioritu, mzdy musíme zvednout a do rozpočtu musíme vybrat více peněz. Zdaněním bank a nadnárodních firem, které vyvádějí stovky miliard do daňových rájů,“ pokračoval důrazně.

A přidal obrázek, který ukazuje, že v roce 2021 si lidé mohli za průměrnou mzdu koupit 179,5 kg másla. V roce 2024 už je to jen 126,6 kg.

Data ekonomů ukazují, že ceny skutečně stále rostou. Meziročně inflace dosáhla míry 3,5 procenta. Česká národní banka sice celá léta usiluje o to, aby se inflace udržela okolo dvou procent, ale v posledních letech se to vlivem zahraničních i domácích faktorů nedařilo.

Další číslo ukazuje, že pokud porovnáme září 2023 a 2024, ceny obecně v prvním podzimním měsíci vzrostly o 2,6 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k předchozímu měsíci vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny sledovaného měsíce proti předchozímu měsíci. V září dosáhla –0,4 %.

V roce 2022 si Česko prošlo rekordní inflací. Oproti roku 2021 v roce 2022 došlo k prudkému nárůstu inflace na 15,1 % a během jediného roku došlo k inflačnímu skoku o 11,3 %, který notně provětral peněženky všech Čechů, Moravanů a Slezanů.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů

12:17 O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů

V roce 2021 si Češi mohli za průměrnou mzdu koupit 179,5 kg másla. V roce 2024 už je to jen 126,6 kg…