Obama „srazil“ Harrisovou. Co se dělo pár hodin před koncem Bidena? Zveřejněno

22.07.2024 19:08 | Zprávy

V neděli oznámil prezident USA Joe Biden, že nebude obhajovat prezidentský post a místo sebe do Oválné pracovny navrhuje svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Ale co se dělo v posledních pár hodinách před výbuchem tohoto politického granátu? Kamala Harrisová prý absolvovala na stovku telefonátů. Mimo jiné hovořila i s někdejším prezidentem Barackem Obamou, který má v demokratické straně stále velký vliv.

Obama „srazil“ Harrisovou. Co se dělo pár hodin před koncem Bidena? Zveřejněno
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Pro dosavadní viceprezidentku USA Kamalu Harrisovou bylo posledních pár hodin velmi krušných.

„Obklopena rodinou a zaměstnanci v rezidenci viceprezidenta strávila v neděli více než deset hodin telefonováním více než 100 stranickým vůdcům, členům Kongresu, guvernérům, dělnickým vůdcům a vůdcům organizací na podporu advokacie a občanských práv. Při každém z těchto hovorů dala viceprezidentka jasně najevo, že je nesmírně vděčná za prezidentovu podporu, ale plánuje tvrdě pracovat, aby si demokratickou nominaci vysloužila sama o sobě,“ prozradila Fox News osoba obeznámená s děním v momentálně prezidentské demokratické straně.

Jeden z telefonátů vedla i s exprezidentem Barackem Obamou. A ten ji prý nepodpořil. Server listu New York Times uvedl, že Obama přímo nepodpořil Bidena ani v roce 2020. Snažil se vystupovat jako nadstranická osobnost. Ale zatímco Harrisovou přímo nepodpořil, Bidena na rozloučenou ocenil.

„Joe Biden byl jedním z nejdůslednějších amerických prezidentů a zároveň mi byl milým přítelem a partnerem,“ napsal Obama. „Budeme se v nadcházejících dnech plavit po nezmapovaných vodách. … Ale mám mimořádnou důvěru, že vůdci naší strany dokážou vytvořit proces, ze kterého vzejde vynikající kandidát,“ doplnil v obecné rovině.

NYT v této souvislosti připomněl, že mezi Obamou a Bidenem nepanovaly úplně idylické vztahy.

„Biden je velmi hrdý muž a nikdy zcela neodpustil Obamovi, že v kampani v roce 2016 tiše podpořil bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou. Pan Biden stále věří, že by toho roku mohl porazit bývalého prezidenta Donalda J. Trumpa, kdyby dostal šanci,“ napsal server listu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

22:25 Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

Tucker Carlson se vypravil napříč Spojenými státy se svou živou diskusní show. Do Kalifornie si pozv…