Občanská válka, zní z britské ulice. Starmer zrušil dovolenou. Policie loví na „sítích“

12.08.2024 15:52 | Monitoring

Policie ve Velké Británii zadržela při protestech proti nelegální migraci 779 osob a zaměřila se na boj proti nenávisti on-line. Premiér Keir Starmer se kvůli demonstracím vzdal letní dovolené. Někteří protestující varovali, že pokud vláda nebude efektivně kontrolovat migraci, může dojít k občanské válce. V reakci na protesty proti nelegální migraci se konaly rozsáhlé protirasistické demonstrace organizované skupinou Stand Up to Racism v několika městech po celé Británii, přičemž organizace plánuje další akce na podporu boje proti krajní pravici.

Občanská válka, zní z britské ulice. Starmer zrušil dovolenou. Policie loví na „sítích“
Foto: Repro: Channel 4 News
Popisek: protesty ve Velké Británii (3. srpna 2024)

Dne 29. července byly Bebe Kingová, Elsie Dot Stancombeová a Alice da Silva Aguiarová zabity při útoku nožem na taneční a jógové akci Taylor Swiftové. Zraněno bylo dalších osm dětí a dva dospělí. Později toho dne policie uvedla, že zatkla 17letého mladíka z nedaleké vesnice a že incident nepovažuje za související s terorismem.

Téměř okamžitě internet zaplavily spekulace o totožnosti pachatele. Objevily se nepodložené zvěsti, že je muslim a že je žadatelem o azyl, který se do Velké Británie doplavil na lodi v roce 2023.

V reakci na to 3. srpna vypukly ve Velké Británii rozsáhlé protesty proti nelegální migraci, které se rychle změnily v násilné střety. Demonstrace následně vedly k tomu, že soudce zveřejnil jeho identitu, ačkoliv je chlapec mladší 18 let. Pachatel útoku v Southportu byl identifikován jako Axel Rudakubana narozený ve Walesu rwandským rodičům.

Policie zadržela 779 osob, z nichž 349 bylo obviněno, a to včetně násilných činů a majetkových deliktů. Policie nasadila zvýšené bezpečnostní opatření a vyšetřuje stovky vodítek týkajících se šíření nenávisti on-line. Národní rada policejních ředitelů (NPCC) uvedla, že specializovaní důstojníci byli pověřeni pronásledováním podezřelých on-line pachatelů v souvislosti s touto poruchou a také takzvaných influencerů, kteří jsou podle nich zodpovědní za „šíření nenávisti a podněcování násilí ve velkém měřítku“.

Premiér Keir Starmer se rozhodl odložit svou letní dovolenou, aby se mohl soustředit na řešení této situace. Starmer řekl, že věří, že zvýšená přítomnost policie a rychle se pohybující případy měly dopad, ale jeho poselstvím bylo zůstat ve „vysoké pohotovosti“, aby „se ujistil, že naše komunity jsou v bezpečí a cítí se v bezpečí“, cituje premiéra stanice BBC.

Influencer Nick Shirley zveřejnil na X rozhovor s jedním z protestujících proti nelegální migraci. „Nejsme proti migraci. Jde nám o kontrolu našich hranic,“ uvedl protestující muž. Vyjádřil své obavy, že pokud nebude migrace efektivně kontrolována, hrozí, že domácí obyvatelé budou v menšině. „Pokud nebudeme kontrolovat migraci, budeme v naší vlastní zemi v menšině. Už nebudeme křesťanská země, budeme řízeni islámským hnutím – to je to, co nás znepokojuje a obáváme se toho!“

Pokud vláda nevyslechne obavy protestujících, je dle něj namístě obava z občanské války. „Občanská válka je nevyhnutelná,“ uvedl protestující muž.

Proti lidem protestujícím proti nekontrolovanému přistěhovalectví se začali stavět také příznivci organizace Stand Up to Racism. Na svém webu organizace vyzývala k protidemonstracím proti „krajní pravici“.

O víkendu se v mnoha městech po celé zemi, včetně Belfastu, Birminghamu, Cardiffu, Glasgow a Londýna, konaly demonstrace proti rasismu. Demonstrace proti rasismu se konaly také ve Skotsku včetně Glasgow a Edinburghu.

„Včera nás tisíce pochodovaly po celé zemi, abychom se postavili krajní pravici. Je tu ale spousta práce. S rasistickými útoky a fašisty v ulicích je naléhavým úkolem vybudovat protirasistický odboj,“ informovala o víkendových demonstracích organizace Stand Up to Racism.

Protesty proti krajní pravici se odehrály i v Sheffieldu. „Jsem hrdý, že mohu říct, že Sheffield je město bez nacistů,“ promluvil během protestu aktivista Mohammad Maroof. „Společně jsme porazili fašismus na evropské půdě, společně jsme obnovili naši Británii a společně porazíme ideologii krajní pravice.“

Dne 17. srpna má organizace Stand Up to Racism v plánu zahájení kampaně na zastavení krajní pravice. „Pokračujme v protestech po celé zemi. A přijďte na zahájení kampaně, abychom to všechno spojili,“ vyzývá organizace na svých internetových stránkách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 12.08.2024 16:24:47
Válka s mloky. Nebude dost místa pro všechny. Respektive bezpečná místa. Každý moc dobře ví, jak to dopadne. Nebo minimálně tuší. Nedopadlo to dobře. Když je nějaký živočišný druh agresivnější a má vyšší porodnost, tak prostě vytlačí původní druh. To je zákon přírody. To se dá pochopit. Co se nedá pochopit je to, že původní živočišný druh bojuje proti vlastním, aby ochránil vetřelce.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…