Objevují se útoky na ruské děti. Rakušan varoval před agresí proti Rusům v ČR

26.02.2022 19:25 | Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vystoupil v ČT24 po zasedání krizového štábu Ministerstva vnitra. Zmínil, co se dohodlo na dnešním jednání. „Musíme pomáhat,“ zdůraznil mimo jiné Rakušan.

Objevují se útoky na ruské děti. Rakušan varoval před agresí proti Rusům v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„My zaprvé hledáme tu platformu spolupráce s regiony. Je spousta lidí, míst, která chtějí pomáhat. Zítra by už měl být zprovozněn IT systém, jakási střechová platforma, která bude zastřešovat veškeré nabídky, které přicházejí jak z krajů, tak poptávku, která reálně vzniká. Stejně tak, co se týká humanitární pomoci. Nabídka – poptávka, i co se týká případných dopravců, kteří by to dopravovali. My to všechno sledujeme,“ uvedl Rakušan a dodal, že to musí být organizované.

„Současná situace na slovensko-ukrajinské hranice je opravdu nepřehledná. Mám informace, že se tam kupí lidé, kteří chtějí pomáhat, ale v současné době neexistuje na té hranici nějaký hub, kde by se předávala ta humanitární pomoc. Posečkejme s tím maličko, my tu státní pomoc, tu velkou, za miliony, koordinujeme, budeme přepravovat, jsme dohodnuti s ukrajinskou protistranou a ten zbytek určitě ten příští týden ještě počká,“ dodal.

„Zvládáme to zatím dobře. Přes tu Správu uprchlických zařízení zatím jdou spíš jen desítky, nebo nízké stovky lidí. Mnoho Ukrajinců, kteří přijíždějí do České republiky, jdou po té vlastní linii. Ten, kdo už v současné době v České republice je, tak nemusí mít strach, když mu propadá vízum, má čas zajít si na patřičný úřad, prodloužit si to speciální vízum, které mu tady umožní pracovat i pobývat po tu dobu, která je nezbytně nutná. Ti, kdo přicházejí do České republiky a mají kam, jdou za příbuznými, nemusí dneska v podstatě dělat nic. Přijdou do té rodiny, ať si odpočinou po té náročné cestě a mají tři dny na to, aby přišli na cizineckou policii se registrovat k pobytu tady, a pak dostanou dlouhodobé vízum jako takové. A ti, kteří nevědí, kam jít, je zřízeno jedno místo v Moravskoslezském kraji. To je středisko, kam mohou přijít, budou tam třeba i ubytováni, nebo jim bude poskytnuta přesná informace, kam jít,“ sdělil Rakušan, že registrační místa by měla být ve všech krajích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

18:28 „Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

V Kremlu probíhá jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jenž je v Moskvě po návštěvě Ukr…