Odříznou dálnici a vyženou Ukrajince. Nový pohyb na frontě

31.07.2024 7:52 | Zprávy

Ruští agresoři postupují dál na Ukrajině metr za metrem. Ale podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) nemají dost sil k rozvinutí skutečně velké letní ofenzivy. Rusům se však může povést přetnout životodárnou silnici, po které Ukrajinci dopravují zásoby, a pokud by se to stalo, museli by obránci vyklidit další úsek fronty. Platí, že ani jedna z válčících stran nezahálí. Ruská vláda podporuje vzdělávací programy o „informačních a hybridních válkách“ zaměřené na výcvik Rusů k vedení a boji proti informačním operacím.

Odříznou dálnici a vyženou Ukrajince. Nový pohyb na frontě
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Rusové dál a dál útočí na území svobodné Ukrajiny.

„Ruské síly provedly ve dnech 29. a 30. července pět mechanizovaných útoků o velikosti čety až praporu v západní Doněcké oblasti. Takovéto lokalizované mechanizované útoky jsou pravděpodobně projevem ruské předpokládané letní ofenzivy,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ruské síly podle institutu pravděpodobně postrádají širší operační kapacitu k rozvinutí větší operace letos v létě – v Doněcké oblasti nebo jinde na frontě.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 29. července naznačují, že ruské síly okrajově postupovaly na jihozápadním okraji Kostjantynivky (jihozápadně od města Doněck) během mechanizovaného útoku o velikosti posíleného praporu. Tatáž ukrajinská brigáda, která 24. července odrazila mechanizovaný útok o velikosti posíleného praporu poblíž Kostjantynivky, oznámila, že ruské síly provedly 29. července útok za pomoci 10 tanků, 47 bojových obrněných vozidel, 10 motocyklů a ‚bugy‘. Ukrajinské síly zasáhly osm tanků, 12 bojových obrněných vozidel, devět motocyklů a buggy. Další geolokalizované záběry a ukrajinské zprávy naznačují, že ruské síly provedly neúspěšný mechanizovaný útok o velikosti menší roty jihozápadně od Pobiedy (jihozápadně od města Doněck) ráno 29. července a že ruské síly okrajově postupovaly jihozápadně od osady během samostatné posílené čety,“ uvedl ISW.

Analytici institutu nadále upozorňují, že se ruské síly pravděpodobně pokoušejí dobýt Kostjantynivku a přeříznout dálnici Vuhledar–Kostjantynivka T-0524, což Ukrajince donutí ustoupit z oblasti.

Ale probíhající ruské útočné operace jsou také nákladné pro ukrajinské obránce a jejich záměrem je pravděpodobně degradovat ukrajinské schopnosti prostřednictvím opotřebování, ať už získají velkou část půdy, či nikoli. Tento přístup je podle ISW v souladu s celkovou Putinovou strategií pro Ukrajinu, která se opírá o předpoklad, že Rusko bude schopno udržet v akci jakékoli pozemní síly.

Specialisté ISW považují za zvláštní, že ruští prováleční blogeři, kteří ruskou armádu často kritizují, tentokrát o mechanizovaných útocích různého rozsahu mlčí. Může to znamenat i to, že ruské ministerstvo obrany posiluje cenzuru a blogery umlčuje.

Platí, že ani jedna z válčících stran nezahálí.

Ukrajinské síly zasáhly ruský ropný sklad ve Vozy v Kurské oblasti v noci z 29. na 30. července. Ukrajinský generální štáb oznámil, že Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) a další ukrajinské síly zasáhly ropný sklad ve Vozy a způsobily požár, a poznamenal, že ukrajinské síly stále potvrzují poškození ropného skladu.

Rusové v Bělgorodu si serveru katarské televize Al-Džazíra postěžovali, že nikde v jejich městě není zcela bezpečno před ukrajinskými útoky.

„Viděla jsem a slyšela jsem ostřelování Belgorodu od samého začátku války,“ řekla Al-Džazíře 21letá ruská novinářka Julija. „Nešlo to neslyšet, dotklo se to každého ve městě. Nikde není bezpečno.“ I centrum města, kde se nikdy předtím nic nestalo, je plné policistů.

Podle zpravodajského zdroje se sídlem v Dauhá, který je částečně financovaný katarským státem, zemřelo v důsledku útoků od začátku moskevské invaze na Ukrajinu více než 200 obyvatel ruského regionu, cituje guvernéra Bělgorodu Vjačeslava Gladkova. Více než tisíc dalších bylo zraněno, „včetně desítek dětí, z nichž řada podstoupila amputace,“ napsala Al-Džazíra.

Ruská vláda naproti tomu podle ISW nadále podporuje vzdělávací programy o „informačních a hybridních válkách“ zaměřené na výcvik Rusů k vedení a boji proti informačním operacím.

Vedle toho teď Rusové provedli největší dronový útok na Kyjev od počátku roku 2024. Server Kyiv Independent upozornil, že útok trval sedm hodin.

„Vojenská správa města Kyjeva ohlásila nejrozsáhlejší dronový útok na Kyjev v roce 2024, kdy síly protivzdušné obrany zničily přes tři desítky dronů ve vzdušném prostoru města a přilehlých oblastech. Podle Serhije Popka, šéfa Kyjevské městské vojenské správy, byl útok jedním z nejvýznamnějších od začátku rozsáhlé invaze. … Útok, který trval přes sedm hodin, zahrnoval drony vlétající do Kyjeva ve vlnách téměř ze všech směrů. V červenci to byl sedmý a největší dronový útok na Kyjev,“ napsal server.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dnes si opět Rusové podávají letiště Mirgorod, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarle , 31.07.2024 10:24:28
zřejmě dostali nové informace. Zasáhli sklad munice a sklad paliva a k tomu areál, určený pro západní posádky. Mimochodem, spojencům ukrofašistů se podařilo vycvičit šest ukropilotů na F16. Dál není koho cvičit. Takže pokud bude nad Ukrajinou létat víc F16, budou v nich západní piloti. Ruským raketám to je jedno...

|  19 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…