Odsouzení nezabralo, Trump stále mezi lidmi vede

18.06.2024 18:38 | Zprávy

Americké prezidentské volby budou podle analytiků opět velmi těsné a souboj mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem nabídne drama do posledních minut. Jednotlivé průzkumy se shodují, že podpora obou rivalů se pohybuje kolem 44 %. Trumpova podpora tak v posledních týdnech neklesla, ačkoliv byl v New Yorku odsouzen za falšování obchodních záznamů. Podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka se rozhodujícím faktorem může stát spíše věk Joea Bidena a jeho chřadnoucí zdraví.

Odsouzení nezabralo, Trump stále mezi lidmi vede
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Donald Trump byl v New Yorku odsouzen za 34 trestných činů falšování obchodních záznamů z doby prezidentské kampaně v roce 2016 a komentátoři a politologové se nyní přou, jak to může ovlivnit podzimní prezidentské volby.

Podle amerického historika Allana Lichtmana, který úspěšně předpověděl devět z deseti posledních amerických prezidentských voleb, Trumpovu voličskou základnu rozsudek příliš neovlivní. Důležitější bude reakce voličů mimo tvrdá jádra republikánů a demokratů. Jde o lidi, kteří dosud nemají jasnou preferenci a odsouzený prezident by pro ně mohla být nepřekročitelná mez. „Nevíme, jak to může ovlivnit umírněné a nezávislé voliče,“ prohlásil Lichtman pro televizi Fox News.

Amerikanista Jiří Pondělíček dokonce tvrdí, že aktuálně je Donald Trump stále mírným favoritem voleb. „Kdyby se volby odehrály v tuhle chvíli, tak by Donald Trump byl mírným favoritem. Samozřejmě volební průzkumy nejsou předpovědí budoucnosti. Není jejich cílem určovat, jaká bude ta nálada mezi voliči v listopadu. Je to ale určitě důležitý a zajímavý indikátor. Kampaň se teď pomalu rozbíhá a dostává se do té horké fáze. Čekají nás nominační sjezdy, ale řekl bych, že nějakou větší vypovídající hodnotu budou mít průzkumy až s blížícím se začátkem voleb,“ vysvětlil Pondělíček v rozhovoru pro CNN Prima News.

I on potvrdil, že klíčoví budou zejména nerozhodnutí voliči a voliči třetích stran, jako je Robert F. Kennedy mladší. „A je tam ještě jedna velká neznámá. Jsou to voliči, kteří jsou zatím nerozhodnutí nebo případně ti, kteří uvažují o volbě některého z kandidátů třetí strany. A vzhledem k tomu, jak ten výsledek bude nejspíš těsný, tak to může rozhodnout,“ uvedl amerikanista.

Důležitým tématem voleb bude podle něj také Bidenův zdravotní stav. „Podle těch průzkumů, které vyšly už vlastně na jaře, tak velká část voličů ten Bidenův věk vnímá jako problém. A to dokonce i ti, kteří jsou připraveni pro něj potom v listopadu hlasovat, tak i mezi nimi jaksi panuje nějaká nervozita,“ prohlásil Pondělíček.

„Zdravotní stav prezidentů se obecně sleduje, nicméně Joe Biden v tom není sám. Ani Donald Trump není nejmladší a i jemu se staly některé přeřeky nebo nepříjemné situace, kdy to vypadalo, že jaksi není úplně v nejlepší formě. Takže si myslím, že to bude důležité pro voliče. Ale záleží na tom, jestli se skutečně některý z kandidátů ukáže jako výrazně lepší než ten druhý,“ dodal Pondělíček.

V dlouhodobém volebním průzkumu agentury Morning Consult PRO podle poslední aktualizace těsně o jediný procentní bod vede stávající prezident Joe Biden, který má podporu 44 % oproti Trumpovým 43 %. Mezi nezávislými voliči, kteří nepatří k tvrdému jádru demokratů nebo republikánů, ale už vede Donald Trump, který má 37 %. A právě mezi těmito voliči se nachází ještě 29 % lidí, kteří zvažují volbu jiného kandidáta nebo se ještě nerozhodli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

19:40 Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

Místopředseda parlamentní dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzdvihuje průzkumnickou misi v Sýrii,…