Okamura byl tam, kam politici nejezdí

19.06.2024 19:40 | Reportáž

Bruntál. Zapomenutý „okres“ u polských hranic, kam politici přes Jeseníky nedohlédnou. Proto mnohé překvapilo, když se tam na městských slavnostech v sobotu objevil předseda parlamentní SPD Tomio Okamura. U piva se prý dozvěděl mnoho zajímavého.

Okamura byl tam, kam politici nejezdí
Foto: Screen Facebook Tomio Okamura
Popisek: Tomio Okamura na slavnosti v Bruntálu

Bruntál patří k městům, která za posledních třicet pět let zůstala zapomenuta. Někdejší okresní centrum u polských hranic, které velmi zasáhl úpadek textilního průmyslu, se podobně jako třeba krušnohorský Most stalo spíše terčem metropolitních vtipů. Bruntál nebrat, vtipkovalo se kdysi v jednom seriálu o pražských umělcích.

Pověst „Mostu Moravy“, města bez práce, perspektivy i naděje se s městem, kde tradičně ve volbách vítězí levicová opozice, táhne dlouhodobě.

„Překvapily mě zejména reálné dopady současného klimatu ve společnosti, kdy se Havlova ‚blbá nálada‘ přelila ve vyšší formu frustrace a naštvanosti lidí,“ vyprávěl ParlamentnímListům.cz už v roce 2011 tehdejší starosta města Petr Rys.

„Všichni politici by měli přijít na Bruntálsko a zkusit si tam najít smysluplnou práci. A také si prý vyzkoušet tam nějakou dobu žít,“ říkala pro ParlamentníListy.cz v roce 2012 paní Marie, jejíž rodina zažívala beznadějný koloběh nezaměstnanosti, krátkodobé práce a vyhazovu se vzkazem „za branou je tisíc dalších“.

Region s nejvyšší nezaměstnaností, kde si podle jejího líčení i poslední uklízečka hlídá svou pozici pro dceru, byl podle ní velmi beznadějným místem. Mezi ženami v té době byla bez práce téměř každá pátá.

„Na místech, kde stávala slavná textilka, dnes najdeme Kaufland a prostranství, které zůstalo po demolici, ještě nevyužité. Smutnou vzpomínkou tak může být jen pár drobných staveb, v nich už zakotvil second hand nebo sklady,“ popisovala reportáž ParlamentníchListů.cz už v roce 2015.

Postupem času se ve městě, které rovněž patří do území někdejších Sudet, něco zlepšilo, ale díky politice doplatků na bydlení se zde rozmohl i fenomén vyloučených lokalit.

Tento víkend Bruntál a sousední Krnov navštívil předseda SPD Tomio Okamura. Poslanec zavítal jako soukromník na Dny města Bruntálu.

Od lidí si prý vyslechl, že je jediný z předsedů velkých stran, který mezi ně přišel. Vloni se konalo výjezdní zasedání vlády v blízkém Jeseníku (ve stejný den, kdy se v Praze konala velká demonstrace proti vládě), ale premiér Fiala zůstal u hovorů s funkcionáři.

„Bruntálsko je velmi odlehlý region, kterému se politici prostě nevěnují,“ říká po zkušenostech s občany Tomio Okamura.

Vlády nebyly schopné zajistit spojení horského regionu na hlavní dopravní tepny ani investice, které by dokázaly horskou oblast pozvednout.

Lidé si podle Okamury stěžují na nízké mzdy a vysoké ceny v důsledku „Stanjurova balíčku“. Ministr financí, pocházející ze čtyřicet kilometrů vzdálené Opavy, zde není příliš populární.

Přesto ale Okamuru zaujala skvělá atmosféra, ale i podpora, které se mu od lidí dostalo.

Sousední Krnov je na tom přece jenom o něco lépe, zejména díky místním aktivitám společnosti Kofola, ale i on má své problémy. Jedním z nich je místní nemocnice, potýkající se s nedostatkem lékařů.

V Krnově s Okamurou byl i poslanec Jan Síla, který v místní nemocnici působí jako lékař. Toto zařízení tak jako mnoho dalších trpí nedostatkem lékařů.

„Problematika nedostatku lékařů a zdravotnického personálu vůbec se netýká jenom Krnova nebo Moravskoslezského kraje. A my v SPD máme zpracovaný kompletní program, jak tento problém řešit,“ říká.

A nejde jen o lékaře v nemocnicích, ale třeba i o zubaře. Jejich nedostatek v odlehlých oblastech je tak výrazný, že to prý začíná být mezi lidmi nejčastější téma stížností.

„Potýká se s tím celý Moravskoslezský kraj,“ říká Okamura, který se cestou zpět ještě zastavil v Českém Těšíně na festivalu Tří bratří.

Vše probíral i s poslancem Sílou, jehož manželka i dcera jsou zubařky. A na základě analýz došli k tomu, že zubařů je v zemi dostatek, ale jsou koncentrováni v movitějších centrech, kde se soustředí výhradně na placené zákroky a třeba ani nemají smlouvu s žádnou pojišťovnou.

„Řešení se proto nabízí velmi rychlé – uzákonit pro zubaře povinnost mít uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Toto opatření by podle něj vedlo k tomu, že by se zubařská péče rozmístila po regionech mnohem rovnoměrněji. „Samozřejmě vím, že se to nebude líbit České stomatologické komoře, ale tady se bude muset najít nějaký kompromis v zájmech,“ myslí si předseda SPD.

Jeho poslanci prý návrh již předali Vlastimilu Válkovi, který o něj ale neměl zájem.

„To je téma, které se má řešit v krajských volbách, a my máme řešení připravené,“ říká Tomio Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…