Okamura se rozpálil v ČT: Plán obnovy? Peníze z Bruselu? Je to půjčka! Budeme ručit za krachující země EU!

19.07.2021 20:59 | Zprávy

Evropská komise (EK) dnes schválila český národní plán obnovy. Získání celých 180 miliard korun Brusel však podmiňuje mimo jiné tím, že české úřady budou důsledně předcházet možným střetům zájmů veřejných činitelů. Jde o likvidaci české ekonomiky, upozornil v ČT24 předseda SPD Tomio Okamura: „Česko bude EU splácet 36 miliard korun ročně do roku 2058 za krachující země,“ uvedl, že se v podstatě jedná o půjčku na základě dluhopisů.

Okamura se rozpálil v ČT: Plán obnovy? Peníze z Bruselu? Je to půjčka! Budeme ručit za krachující země EU!
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

Z Evropské komise na jedné straně zaznívá, že Česko získá peníze, pouze když vyřeší střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), byť jde o vyjádření neoficiální. Na druhé straně je zde prohlášení české státní tajemnice pro evropské záležitosti, která říká, že Evropská komise by neschválila plán obnovy, kdyby měla obavu, že čerpání peněz ohrožuje střet zájmů.

Okamura v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že jediné, co náš stát dostává, je v podstatě půjčka: „My přece nedostáváme peníze od Evropské unie. Česká republika se kvůli tomu zadlužila až do roku 2058. Je to půjčka na základě dluhopisů. Česko ručí společně s ostatními zeměmi EU, dokonce i za dluhy ekonomicky krachující Itálie a Španělska. Budeme splácet 36 miliard korun ročně,“ zdůraznil šéf hnutí SPD.

„My jako SPD jsme s tím nesouhlasili, protože kdyby si Česká republika půjčila samostatně, pokud bychom potřebovali, tak bychom dostali mnohem lepší podmínky. Hlavně bychom nemuseli ručit za krachující Řecko, Itálii a Španělsko,“ uvedl.

Co se týká podmínek o vyloučení střetu zájmů, důrazně připomněl: „V České republice platí české zákony! A rozhodnout o nich mají české orgány. Nejsem příznivcem pana premiéra, ale nehledě na to... já vůbec nechápu, jak tu můžou ostatní politici mlčet k tomu, že se bude rozhodovat takto o našich penězích, které nám budou vypláceny na základě ručení České republiky,“ pokračoval Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…