Okupace 1968 je varováním před ztrátou svobody a suverenity, říká Vondráček

21.08.2024 10:45 | Monitoring

Dnešní výročí okupace Československa v roce 1968 komentuje řada českých politiků, kteří se zamýšlejí nad významem této události pro naši současnost. Mezi nimi je i Libor Vondráček, právník a předseda strany Svobodní, který ve svém komentáři nejen připomíná oběti a historické souvislosti, ale také důrazně varuje před současnými hrozbami pro svobodu a suverenitu našeho národa. „Svoboda není samozřejmost a nebezpečí často hrozí od těch nejbližších, kteří tvrdí něco o bratrství a přátelství,“ říká Vondráček, čímž odkazuje na zradu, kterou Československo zažilo od svých tehdejších spojenců.

Okupace 1968 je varováním před ztrátou svobody a suverenity, říká Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček před Českou televizí

Vondráček na síti Facebook připomíná, že okupace sovětských vojsk a jejich spojenců si vyžádala životy 425 Čechů a Slováků v období od srpna 1968 do roku 1991. Podle něj toto výročí ukazuje, že „nebezpečí hrozí často od těch nejbližších, kteří tvrdí něco o bratrství a přátelství“. Tento historický moment také podle Vondráčka ukazuje, že „zlidštit socialismus není možné“ a zdůrazňuje, že „svoboda není samozřejmost“.

Zvláštní pozornost věnoval Vondráček i událostem z 21. srpna 1969, kdy během protestů proti okupaci zahynulo pět nevinných lidí rukou vlastních spoluobčanů. „Okupace cizineckých vojsk v roce 1968 by neměla zastínit smutný fakt, že zvrácená myšlenka komunismu, podpořená okupací, dokázala během jediného roku opět tak brutálním způsobem postavit vlastní lid proti sobě,“ uvedl Vondráček. „Více příkoří občanům působili domácí agenti ve službách normalizace, než cizí vojáci, což bohužel někdy neslo dokonce oběti na životech,“ dodal.

Vondráček také vyzývá k ostražitosti vůči současným trendům, které považuje za ohrožení svobody. „V úctě ke všem obětem komunistického režimu musíme o to citlivěji sledovat plíživý návrat myšlenek, které jsou pro totalitní režimy typické, abychom nikdy nedopustili opakování této smutné kapitoly našich dějin,“ varuje Vondráček. V tomto kontextu kritizuje současnou politickou situaci a zdůrazňuje, že na Hradě dnes „úřaduje manželský pár, který za minulého režimu události z roku 1968 aktivně schvaloval“.

Zvláštní důraz Vondráček klade na obranu národní suverenity, kterou považuje za klíčový prvek svobody. „Suverenita není prázdné slovo, vhodné jen jako fanglička,“ uvedl s odkazem na současnou obranu Ukrajiny proti ruské agresi. Varuje před tím, co nazývá „brežněvovským pojetím suverenity“ v rámci Evropské unie a vyjadřuje obavy, že politická linie Bruselu stále více omezuje českou suverenitu.

Libor Vondráček tak v dnešním dni apeluje na uvědomění si hodnoty svobody a suverenity, které je podle něj třeba chránit proti jakýmkoliv pokusům o jejich omezení, ať už přicházejí zvnějšku nebo zevnitř.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To tehdy byla okupace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselaco , 21.08.2024 14:16:54
Je dobře, že vzpomínají okupace. Hlavně by měli vzpomínat tu z let 1939 - 1945. To jsme tehdy měli protektorát s říšským protektorem, zavřeny vysoké školy, popravovali se vysokoškolští studenti, lidé se nasazovali na nucené práce do Německé říše a za dobu šesti let bylo německými okupanty zabito více než 360 000 občanů Československa. P.S. Okupační vojska USA se na území Německa nachází doposud, a nejen Německa.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…