Orbán na mítinku: EU se do roku 2030 může rozpadnout

19.09.2022 22:32

Maďarská politická sezóna je v plném proudu, k jejímu zahájení došlo setkáním v obci Kötcse. Ve svém projevu se maďarský premiér Orbán zmínil o Ukrajině, spolupráci zemí Visegrádské skupiny či budoucnosti Maďarska v Evropské unii.

Orbán na mítinku: EU se do roku 2030 může rozpadnout
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Premiér a předseda strany Viktor Orbán ve svém projevu uvedl podle Rádia Svobodná Evropa, že válka na Ukrajině by podle něj mohla trvat až do roku 2030 a Ukrajina by mohla ztratit až polovinu svého území. Až Západ udělal z „lokální“ válku „globální“. „A my v Evropě se teď střílíme do nohy sankcemi,“ dodal Orbán podle serveru iDNES.cz. 

Orbán v souvislosti s energetickou krizí také uvedl, že krize způsobená sankcemi by mohla tuto zimu zastavit až čtyřicet procent evropského průmyslu. Sám chce usilovat o to, aby na podzim nedošlo k prodloužení sankčního balíčku o dalších šest měsíců. Ani tentokrát nevynechal svůj skepticismus vůči EU. Podle něj by se mohla do roku 2030 rozpadnout a v pozici silného mocenského centra by EU mohla nahradit právě visegrádská čtyřka.

„Spolupráce je kvůli válce v krizi. Tu je ale možné překonat, jelikož vlády v Bratislavě a v Praze jsou rozpolcené. V obou zemích by tak snadno mohly vzniknout nové vlády, s nimiž by Fidesz mohl uzavřít spojenectví,“ pronesl Orbán na setkání v Kötcse s tím, že je potřeba se zamyslet nad členstvím v EU a co z něho pro členské státy vyplývá.

V pasáži o domácí politice pak dodal, že jeho hlavním cílem do budoucna jsou nová opatření na podporu rodiny, zaměstnanosti, modernizace hospodářství a národní sjednocení. Závěrem podotkl, že si ve Fideszu vědomě vychovává novou generaci, která je vzdělaná a schopná vládnout. Tato mladá generace by měla být schopna vést zemi od roku 2030 až do roku 2060.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…