Padne dříve, než zvadne salát? Britská premiérka je prý po pěti týdnech ve funkci na odstřel

17.10.2022 20:35

Britská premiérka Liz Trussová bojuje o politické přežití. Podle britských médií totiž toryové tajně hledají náhradu – a to přesto, že Trussová je v čele kabinetu teprve pět týdnů.

Padne dříve, než zvadne salát? Britská premiérka je prý po pěti týdnech ve funkci na odstřel
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

O budoucnosti šéfky britského kabinetu Liz Trussové spekuluje například Daily Express, jenž hovoří o blížící se rozhodující bitvě. Deník Daily Mail uvádí, že zákonodárci chtějí Trussovou sesadit již tento týden – nebo se tedy o to alespoň pokusit. 

„Trussová bojuje o politické přežití, toryové v parlamentu jí vyhrožují odstraněním a dokonce i její spojenci varují, že dny jejího premiérování jsou téměř sečteny,“ píše například The Guardian, konkrétně komentátorka Pippa Crerarová.

BBC o jejím odchodu informuje rovněž – britští poslanci často hovoří o tom, že předpokládají, že premiérka do řádných voleb nevydrží. 

Šéfka Konzervativní strany čelí kritice za své plány na reformu daní a hospodářství, kterými chtěla nastartovat britskou ekonomiku. To, že její kroky vyvolaly prudké zvraty na finančních trzích, se nelíbí opozici ani části její vlastní strany.

Deník Daily Express, který je obvykle neochvějným zastáncem Trussové, se ptá, zda další obraty v plánu na finanční reformu mohou „zachránit naši ekonomiku“. Trussovou podle deníku čeká „Den D“; vojenský termín pro zahájení operace zde odkazuje na pondělní otevření finančních trhů po víkendových změnách ve vládě i v jejích ekonomických plánech.

Konzervativně laděný deník The Daily Telegraph pak dává na titulní straně prostor Penny Mordauntové, která byla jednou z hlavních konkurentek Trussové v boji o vedení strany. „Británie potřebuje stabilitu, ne operetní představení,“ napsala Mordauntová a dodala, že strana musí premiérku i nového ministra financí podpořit.

Se svéráznou výzvou přišli britští sázkaři. Ti řeší, zda déle vydrží hlava vlády, nebo hlávka průměrného salátu z Tesca.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…