Pekarová pojede na Tchaj-wan

01.02.2023 11:15

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) plánuje navštívit na konci letošního března Tchaj-wan. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací.

Pekarová pojede na Tchaj-wan
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

O cestě i dalších tématech dnes jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wu. Informoval o tom mluvčí předsedkyně Sněmovny Martin Churavý.

Tchaj-wan navštívil již v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Loni tuto asijskou zemi navštívila delegace senátorů a zástupců ministerstev. Čínská strana proti těmto návštěvám protestuje. Protesty čínské strany vyvolal i pondělní telefonát nově zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně. Český premiér Petr Fiala (ODS) v reakci prohlásil, že Česko jako suverénní stát samo rozhoduje, s kým si zavolá a s kým se bude potkávat.

„Pana ministra (Josepha Wu) jsem ubezpečila, že systematická podpora partnerů, kteří dodržují lidská práva a ctí principy liberální demokracie, patří mezi priority naší parlamentní diplomacie. Jsem velmi ráda, že v tom po dlouhých letech poznamenaných vzájemnou nekoordinovaností budou konečně všichni čeští ústavní činitelé opět zajedno,“ uvedla k telefonátu Pekarová Adamová. Předsedkyně Sněmovny dnes také Českému rozhlasu řekla, že o plánu své cesty chce jednat během večerní schůzky nejvyšších ústavních činitelů s nově zvoleným prezidentem. Nechtěla sdělit, zda má, či nemá v úmyslu Pavla na misi pozvat s tím, že jde o vysoce citlivou informaci.

Nově zvolený prezident Pavel v pondělním telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Poděkoval jí také za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách.

Čínská diplomacie tento telefonát odsoudila. Podle mluvčí čínské diplomacie Mao Ning šlo o vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Čína považuje demokratický Tchaj-wan za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

„Já jsem telefonát s tchajwanskou prezidentkou nedělal proto, abych někoho naštval,“ řekl Pavel v úterý rozhovoru pro Frekvenci 1. Poukázal na to, že Česko má s Tchaj-wanem silné obchodní vztahy i sdílené hodnoty a nevidí jediný důvod, proč to skrývat. Z české strany to podle něj neznamená nic protičínského, ale jen vyjádření české suverenity a národních zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My budeme provokovat tak dlouho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 01.02.2023 12:27:32
až nám dá někdo řádně přes držku. V ostatních státech si myslí své, ale provokovat Čínu se nikdo neodváží. A víte proč? Protože tamní politici na rozdíl od našich nemají v hlavách exkrementy.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…