Pirát Peksa: Pan premiér je pravděpodobně trochu psychopat

11.08.2021 17:30 | Rozhovor

„Z právního hlediska je to naprostý blábol, protože kompetence Evropské unie jsou vymezeny zakládajícími smlouvami, které jsou zcela v rukou členských států. Evropská unie se prostě nemůže měnit. Jde o virtuální strašidlo a s realitou nemá nic společného,“ říká pirátský europoslanec Mikuláš Peksa k deklaraci některých evropských politických stran, v níž zaznívají obavy z přílišného zasahování do suverenity zemí. Kromě toho pro ParlamentníListy.cz okomentoval i českou volební kampaň, svobodu internetu nebo střet zájmů.

Pirát Peksa: Pan premiér je pravděpodobně trochu psychopat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Probíhající kampaň do české Poslanecké sněmovny provázejí podle Mikuláše Peksy útoky. Byli to také Piráti, kteří se ještě nedávno přímo zaměřili na hoaxy i dezinformace a snažili se je vysvětlovat. Nyní svůj postoj změnili s tím, že se budou více věnovat představování programu. Europoslanec Peksa tvrdí, že situace se zhoršuje: „Házení špíny je více, než bývalo zvykem za normálních časů. Piráti jsou jednoznačně cílem útoku, dokonce bych řekl, že to funguje tím způsobem, že Piráti jsou v rámci naší koalice (se Starosty a nezávislými, pozn. red.) ten hlavní cíl. A smyslem akce je rozeštvat nás se Starosty, což se, pevně doufám, nepodaří,“ sdělil redakci. 

Jeho samotného prý překvapuje, kolik se objevuje falešných profilů lidí, kteří Piráty napadají. „Nejspíše to nejsou ani lidé. Profily na Facebooku, které nás napadají, nemají zcela zjevně žádnou historii, jsou vytvořeny krátce před volbami, chovají se sprostě a agresivně. V některých případech dokonce, aby nás zdiskreditovali, používají naše grafiky, naše rámečky, tváří se jako Piráti, i když nejsou, a chovají se vyloženě nechutně,“ popsal zkušenosti Peksa. Už dříve také zmínil, že není řešením regulovat internet, ale lépe věci vysvětlovat veřejnosti. Za tím si stále stojí. „To je vlastně důvod, proč Pirátská strana vznikla, věříme ve svobodu internetu, regulovat ho nelze, nemá to smysl a je třeba, aby se lidé naučili chápat, jakým způsobem internetové prostředí funguje. Z toho hlediska si myslím, že dopad trollích akcí je na skutečné uživatele ve skutečnosti hodně malý,“ řekl.

Svoboda na internetu

Europoslanec Peksa rovněž před půl rokem napsal, že trh selhal a zničil svobodu slova s tím, že sociální sítě určují, kdo bude vymazán kvůli názoru a nemá tak šanci předávat své informace veřejnosti. Zároveň kritizoval monopol kolem Googlu za asistence APPLU skupující konkurenci. Zkušenosti s blokováním profilů mají podle Peksy lidé napříč politickým spektrem či smýšlením.

„Řada blokací přichází od neškoleného personálu nebo rovnou od umělé inteligence. V Evropském parlamentu momentálně probíhá debata o zákonu o digitálních službách, což je zákon, který by měl vytvořit právní rámec pro velké online platformy, jako jsou Facebook, Twitter a další. Stručně řečeno, měla by vzniknout pravidla, která donutí tyto velké platformy, aby ozdravily svoje systémy i pro služby konkurence. To znamená, že když budete fungovat na Facebooku a vaši přátelé tam nebudou, budou moci vidět vaše příspěvky a komunikovat s vámi z jiných platforem, protože vznikne otevřené rozhraní, přes které bude komunikace probíhat. Rozbije se monopol a vznikne normální tržní prostředí a tyto problémy už nenastanou,“ vysvětlil Mikuláš Peksa s tím, že se jedná o pirátský záměr, který chtějí prosadit a sám je zpravodajem tohoto zákona ve dvou výborech. Cílem je právě rozbití monopolů.

Připravovaná legislativa by měla zabránit i mazání příspěvků, které nejsou proti zákonu daného státu. „Přesně tato debata probíhá – o zásadách fungování. Jaké by měly být zásady moderace, fact-checkingu a všech procesů, které na síti probíhají. Mimo jiné myšlenku, že co je povolené off-line, by mělo být povolené i on-line, právě prosazujeme. Velmi se snažíme, aby práva uživatelů na sítích a jejich svoboda projevu byla chráněna právě tímto zákonem,“ uvedl pirátský europoslanec. Dle jeho slov je nutné chránit svobodu projevu uživatelů na internetu, jak se dá. „Trh je zmonopolizovaný, což je důvod, proč jsme prosazovali decentralizovaná řešení založená na tom, že si uživatelé mohou šifrovat a udržovat komunikaci bilaterálně mezi sebou, aniž by do toho nějaký vnější aktér zasahoval. Bohužel, pirátské strany doposud po světě takovou sílu neměly, aby to prosadily.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Petr Bystroň

Dobrý večer, paní Konečná, v první řadě Vám gratuluji k výsledkům voleb do EP. Chci se zeptat dále, jak se díváte na "hledání" politika opoziční AFD v České republice? Přijde Vám to v pořádku? (Mně osobně to něco připomíná).Děkuji a přeji hezký večer.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tleskali prezidentovi Argentiny, Klausovi nadávají. Divné. Kovanda ukázal, jak moc se podobají

19:30 Tleskali prezidentovi Argentiny, Klausovi nadávají. Divné. Kovanda ukázal, jak moc se podobají

Argentinský prezident Javier Milei v pondělí na přednášce v paláci Žofín tvrdě kritizoval politiku z…