Pirátka Kocmanová: Vlastní otec se jí zřekl. Viní Okamuru

10.07.2022 18:09 | On-line

Klára Kocmanová, nejmladší poslankyně Pirátů (*1992) zavítala do Standa show a prozradila tam, jak se vlastně dostala k politice. Prý na tom má nemalý podíl její otec, který dnes volí SPD Tomia Okamury. A údajně jí tvrdí, že dokud bude pirátkou, tak není jeho dcera. Kromě tématu rodiny se ale Kocmanová věnovala i vládnímu angažmá Pirátů a vyložila svůj pohled na koalici se Starosty, na to, zda mají Piráti ve vládě zůstat, i na manželství pro všechny.

Pirátka Kocmanová: Vlastní otec se jí zřekl. Viní Okamuru
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová zavítala do Standa show a prozradila, že politiku vnímá tak nějak odjakživa, protože se dlouho o politice bavila se svým tátou.

„On dlouho volil ODS, pak tady dlouhou dobu nevolil nikoho, protože za komunistů musel volit a teď si užívá, že volit nemusí. Pak taky volil Piráty a teď volí SPD. Já si nemyslím, že on tam hledá nějaká systémová řešení, jen je to asi projev frustrace. Teď se s tátou nebavíme, protože on mě odstřihl. Proto já říkám, že Okamura rozděluje společnost a rozděluje i rodiny. Tak to je. On i řekl, že dokud budu u Pirátů, tak nejsem jeho dcera. A teď je to pro něj asi ještě těžší, když jsem poslankyně,“ prozradila.

Sama se prý těšila na to, až bude moct v osmnácti letech volit, a pak ji oslovil projekt Pirátské strany. „Mně se vlastně líbilo, že mi odpovídali v otázkách na budoucnost, které já jsem měla, jako třeba problémy na internetu.“

Další setkání s politikou pro ni přišlo ve chvíli, kdy starosta v jejím městě – Kutné Hoře – nechal vyměnit papírové pytlíky na psí hovínka za igelitové pytlíky. Zdůvodnil to tím, že papírové pytlíky si lidé kradli na svačinu, tak je radnice dala pryč. Ale ona tehdy starostovi napsala  a žádala, aby se papírové pytlíky ke košům vrátily, což se posléze také stalo. „Mě to tehdy hrozně nakoplo. Říkala jsem si, že můžu taky něco ovlivnit.“

Další setkání s politikou nastalo v okamžiku, kdy se postavila proti zavírání growshopů.

Jako koordinátorka se prý podílela i na zvolení pirátské senátorky Adély Šípové za obvod Kladno. „Tenkrát tam byla hrozně silná dezinformační kampaň proti ní a mě nejvíc bavilo bojovat proti tomu,“ prozradila. A senátorka Adéla Šípová ji podpořila, aby kandidovala do Sněmovny. Nakonec byla lídryní Pirátů ve Středočeském kraji, tedy za Vítem Rakušanem, který byl v koalici Pirátů a STAN krajskou jedničkou jako předseda STAN.

A při sčítání hlasů po volbách prý cítila velký smutek, protože jak přibýval počet zvolených Starostů, bylo čím dál jasnější, že Piráti dopadnou špatně. Spousta mladých, talentovaných lidí se podle Kocmanové do kampaně nedostala. „Ona se nám ta kampaň nepovedla. Jednak byla antikampaň proti nám a jednak jsme spoustu věcí podělali,“ přiznala Kocmanová.

Měla pocit, že v koalici se STAN dělali i Piráti chyby a nakonec si uškodili. „Myslím si, že bychom byli autentičtější, kdybychom šli sami, ale po bitvě je každý generál. My jsme si ostatně sami odhlasovali to předvolební spojení se Starosty. Taková byla nálada,“ popsala situaci před volbami.

V tuto chvíli má však za to, že by Piráti neměli odcházet z vlády Petra Fialy (ODS).

„Ve vládě teď máme tři ministry, myslím si, že dělají svou práci dobře, takže si myslím, že by nebylo dobře, kdybychom z vlády odešli,“ konstatovala.

Vyjádřila naději, že ještě tato vláda prosadí zákon o manželství pro všechny. Uvědomuje si, že u konzervativních voličů tento záměr naráží, ale jedním dechem dodala, že zná řadu věřících lidí, kteří manželství pro všechny podporují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…