Po odstoupení Bidena se mluvilo o bombardování Petra Fialy

22.07.2024 8:34 | Monitoring

V USA se mění volební situace. Prezident Joe Biden po tlaku médií, sponzorů a osobností Demokratické strany prohlásil, že se nebude ucházet o druhý mandát a podpořil jako kandidátku svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Na to už reagoval český premiér Fiala, že se jedná o státnické rozhodnutí. Přichází ale také posměch. Předseda Stomatologické komory Roman Šmucler už si rýpl, že se Česku „vyplatí“ podpora Bidena. Odchodu Bidena lituje i Petr Holec, protože zmatený prezident prý mohl „omylem bombardovat Strakovku“, tedy sídlo vlády Petra Fialy.

Po odstoupení Bidena se mluvilo o bombardování Petra Fialy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Biden promlouvá o stavu Spojených států

Včera dosluhující americký prezident Joe Biden oznámil, že nebude kandidovat na druhý mandát. Vzhledem k tlaku, který na Bidena vyvíjela v posledních dnech Demokratická strana a její osobnosti (např. herec George Clooney) a sponzoři, nejedná se o překvapující rozhodnutí. Z řad republikánů nicméně zaznívá, že pokud je Joe Biden moc starý na to, aby pokračoval v kampani, je moc starý i na to, aby byl nadále prezidentem. Na sociální síti X to uvedl kupříkladu předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, který dodal, že by měl Biden rezignovat okamžitě.

K odstoupení už se vyjádřil český premiér Petr Fiala. „Je to nepochybně rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi. Je to odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident,“ ocenil Bidena. V komentářích se nicméně ozvalo, že vzhledem k nepopularitě vlády by si z Bidena měl vzít příklad a odstoupit také.

Zazněl také posměch. „Teď se Česku vyplatí, že svoji politiku vsadilo na popírání Trumpa a podporu Bidena. Biden na nás bude v důchodu myslet,“ rýpl si šéf Stomatologické komory Roman Šmucler.

„Tohle je velká škoda. S Bystrým Joem byla velká legrace a třeba bombardování Strakovky omylem by nám mohlo i pomoct. Snad příště,“ litoval odchodu Bidena komentátor Petr Holec.

Kromě toho se řeší, jaké jsou šance současné viceprezidentky Kamaly Harrisové, kterou Biden doporučil jako nástupkyni do volebního klání. Europoslanec Ondřej Dostál podotkl, že tímto rozhodnutím hodně zestárla Bidenova gratulace Ursule von der Leyenové ke znovuzvolení. „Když nezvládne Biden kampaň, zvládne vykonat zbylý půlrok prezidentského mandátu? Doporučil Kamalu Harrisovovou, ale možná přijde spíš velké progresivistické tahání králíků z klobouku,“ odhaduje.

„Poté, co odstoupivší Biden podpořil kandidaturu Harrisové, její sázkařské šance sílí na více než třetinu. Možná, že Trump udělal kardinální chybu, že šel do debaty s Bidenem ještě před prázdninami… Mohl ještě pár měsíců počkat…“ okomentoval šance Harrisové ekonom Lukáš Kovanda.

Harrisovou už chválí komentátor Jiří Pehe: „Harrisová byla dlouhá léta státní zástupkyně. Je ostrá, výřečná. Trestně stíhaný Trump, soudem odsouzený sexuální násilník, se bude bát jít s ní do televizní debaty. Mohla by se snadno změnit v jeho nemilosrdnou obžalobu.“ Ale dodává, že o tom, kdo bude nakonec kandidátem Demokratické strany, rozhodnou delegáti. „Může to být Harrisová, ale také třeba Gretchen Whitmerová nebo Josh Shapiro. Harrisová to rozehrála dobře, když se po Bidenově vyjádření podpory nepasovala na kandidátku, ale řekla, že chce o delegáty zabojovat,“ pravil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Zbyněk Linhart byl položen dotaz

Zálohy pet láhví

Proč zavádět něco, když podle mě systém třídění odpadů u nás funguje dobře? A je to tak, že pet lahve budu muset vracet nesešlapané, což dělám, když je třídím? Protože jestli ano, tak netuším, kde je mám v malém bytě skladovat a běhat s každou petkou do obchodu je nesmysl. A to bude vykupovat každý ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Náš Petr Jakeš Fiala,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 22.07.2024 9:28:46
současný Kůl v plotě, považuje Bidenovo odstoupení za rozhodnutí státníka. No, nechme ho při tom. Ve skutečnosti byl zjevně senilní Biden k odstoupení přinucen, neboť i těm nejfanatičtějším Demokratům muselo být jasné, že jeho ztrapňování již přesáhlo únosnou mez. To jen naši vlezprdelkové typu Petra Jakeše Fialy nebo paní MPA nešetřili vzletnými slovy o státnících a záchraně demokracie. Prostě plkali, jako vždy.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

12:43 „Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano kroutil hlavou nad tím, že se srbs…