Po volbách se to začne drolit, odhaduje Jiří Paroubek. 3. září chce dorazit

26.08.2022 9:37 | On-line

Nejnovější volební průzkumy ukazují, že vládní koalice ztrácí důvěru veřejnosti. „Je to vláda národního neštěstí, je třeba o tom začít veřejně mluvit,“ říká bývalý předseda vlády za ČSSD Jiří Paroubek v pořadu Aby bylo jasno. Babišovo hnutí ANO chce vládě vyslovit nedůvěru kvůli kauze Mlejnek. To se mu ale podle Paroubka nepodaří. Přesto si myslí, že hlasování o nedůvěře vládě svůj smysl má. Situace může být jiná po podzimních volbách, kdy bývalý premiér očekává, že se vládní koalice pomalu začne „oddrolovat“.

Po volbách se to začne drolit, odhaduje Jiří Paroubek. 3. září chce dorazit
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Jiří Paroubek před pár dny oslavil sedmdesáté narozeniny. V souvislosti s tím vyvstávají otázky, zda plánuje návrat do politiky, příští dny prý rozhodnou: „Svým způsobem jsem v politice pořád, nikdy jsem ji úplně neopustil, zajímá mě pochopitelně jako komentátora. Uvidíme, v příštích dnech se rozhodnu, jestli půjdu do prezidentské volby, nebo ne,“ uvedl expremiér. Bude především záležet na financích. „Když uvidím, že první fáze kampaně je reálně zafinancována, pak se do toho mohu pustit. Ale do té doby to nemá smysl,“ říká.

Nejnovější volební průzkum v srpnu jednoznačně řekl, že strany současné vládní pětikoalice by v žádném případě už nedaly dohromady většinu. Drtivě vede hnutí ANO. Paroubek k tomu ještě předal osobní preference vládních politiků, v nichž má premiér Fiala (ODS) pouhých osmnáct procent volební podpory: „Nepamatuji, že by někdo z premiérů měl, s výjimkou Grosse v jeho závěru působení, tak málo,“ podotkl.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Svědčí to o tom, že ta vládní koalice prostě ztrácí důvěru veřejnosti. I té části veřejnosti, která ji volila, oddroluje se jí i jádro voličů, což je pro ní velmi špatné. A je to špatný indikátor stavu nálady společnosti před volbami do třetiny Senátu a do zastupitelstev obcí,“ uvedl Paroubek.

Opozice chce v příštích týdnech vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je aféra kolem kontaktů nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr a složitá hospodářská situace. K tomu, aby kabinet padl, musí se pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Je podle Paroubka reálné, že někdo z vládní koalice pomůže opozici se svržením Fialovy vlády? „To si nemyslím... Ta koalice je v tuto chvíli v celku soudržná. Možná se najde jeden či dva lidé, kteří se v tuto chvíli z osobních důvodů odtrhnou. Spíše bych tuto diferenciaci čekal až po volbách v září, které pro vládní strany koalice nemohou dopadnout dobře, to bych čekal, že se ta koalice začne oddrolovat,“ uvedl s tím, že v tuto chvíli bude hlasování o nedůvěře vládě neúspěšné.

Přesto si Paroubek myslí, že hlasování o nedůvěře vládě svůj smysl má: „Protože je potřeba zopakovat ty chyby, které vláda dělá. Bude to také příležitost pro veřejnost, aby si některé ty věci ujasnila. Ta vláda je prostě špatná. Je to vláda národního neštěstí a je potřeba o tom už začít veřejně mluvit,“ míní.

„Je to vláda, která prakticky nedokáže ty velké problémy naší země řešit. Země je řízena rutinně díky tomu, že ministerští úředníci jsou schopni řídit ministerstva. Velké problémy země, jako je drahota, inflace a bohužel příliš aktivní účast země ve válce na Ukrajině... Podporovat konflikt, který je obdobou toho, jako kdybychom my tady válčili se Slováky, mi nedává velký smysl. Stojí to peníze, které chybí jinde, pak chce vláda zrušit stavební spoření a expert ODS hovoří o tom, že by bylo dobré zavést poplatky ve zdravotnictví,“ poukazuje na slabiny Fialovy vlády.

„To jsou ty osvědčené recepty pravice, které se tu najednou objevují, které nejsou vůbec osvědčené, a které jsou pro veřejnost velmi špatné. Inflace a drahota souvisí s válkou. Je třeba válečný konflikt ukončit, vláda k tomu jisté možnosti má, jsme předsednickou zemí EU, je třeba o těch věcech začít diskutovat. Ta válka nikam nevede,“ říká Paroubek, který zároveň upozorňuje, že v rámci nedostatku plynu „solidaritu v rámci členských zemí EU neočekává“.

Pro tuto napjatou situaci Paroubek podle svých slov zvažuje účast na demonstraci, která se bude konat 3. září na Václavském náměstí pod názvem Česká republika na prvním místě. „Je možné, že přijdu. Uvidím, co budou říkat organizátoři akce, jakým směrem akce půjde. Rád bych se tam alespoň mihnul,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…