Podle průzkumu Masarykovy univerzity v Brně zřejmě zvítězí ODS

06.10.2018 17:24 | Zprávy

V Brně podle průzkumu studentů Masarykovy univerzity zřejmě těsně vyhraje komunální volby ODS před hnutím ANO. Asi 55 studentů se dotazovalo před volebními místnostmi 1850 respondentů. ČTK to řekl politolog z univerzity Michal Pink.

Podle průzkumu Masarykovy univerzity v Brně zřejmě zvítězí ODS
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Za ODS a ANO by podle tohoto průzkumu měla skončit KDU-ČSL, do zastupitelstva by se měli dostat ještě Piráti a ČSSD. Kolem pětiprocentní hranice se podle průzkumu pohybují Strana zelených, TOP 09, Žít Brno, ale také Starostové a nezávislí nebo SPD.

Podle odhadů studentů Masarykovy univerzity by ODS měla získat kolem 22 procent a ANO kolem 20 procent. KDU-ČSL se pohybuje kolem 13 procent, pod 10 procenty jsou Piráti i ČSSD. Pink ale upozornil na to, že je to jen odhad, který navíc komplikuje tzv. panašování, tedy možnost zaškrtávání kandidátů napříč stranami. To může odhady zkreslit. „Vychází nám, že v zastupitelstvu bude nejméně pět subjektů, nakonec jich tam ale může být i deset,“ řekl Pink.

Podle průzkumu ale vítězství ODS není jisté a rozpětí jejího výsledku se pravděpodobně překrývá s ANO. U SPD a KSČM autoři průzkumu upozorňují na to, že voliči těchto stran se odmítají účastnit dotazníkových průzkumů, takže jejich výsledek může být lepší.

Podle Pinka se na průzkumu ukázalo několik věcí. „Vládní ANO po několika letech vládnutí stagnuje, už prostě nejde nahoru. Naopak opoziční ODS nabírá dech. Nyní by měla získat skoro trojnásobek toho, co měla v Brně před čtyřmi lety,“ uvedl Pink.

Volby před čtyřmi lety vyhrálo ANO s necelými 20 procenty voličů těsně před ČSSD. Třetí bylo Žít Brno s podporou Pirátů, potom byla KDU-ČSL a až pátá byla ODS se ziskem 7,62 procenta. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté, TOP 09 a Zelení. Koalici po volbách vytvořilo ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Zelení. Po roce a půl se koalice rozpadla a potom se dala zpátky dohromady rozšířená ještě o TOP 09.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…