Pohodlí u voleb? O to jim vůbec nejde. Korespondenční volba pod palbou

21.06.2024 21:15 | Monitoring

„Čistokrevné zlo“ či „konec důvěry občanů v demokratické volby a v jejich výsledky.“ To zní od opozice poté, co Poslanecká sněmovna většinově schválila korespondenční volby, zavádějící možnost hlasovat poštou pro Čechy žijící v zahraničí. „Vládní koalice se tváří, že v korespondenční volbě jim jde o usnadnění a rovnost voleb pro všechny, ale všichni víme, že ve skutečnosti jde o něco jiného,“ naznačila například poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Že jde o „paskvil“ však zaznívá též z jedné z vládních stran. „Pro tenhle paskvil ruku nezvednu,“ ozvalo se.

Pohodlí u voleb? O to jim vůbec nejde. Korespondenční volba pod palbou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Korespondenční volbu v pátek podpořilo 92 z přítomných 168 poslanců vládní koalice. 75 opozičních poslanců ANO a SPD hlasovalo proti této novele, která má již při příštích sněmovních volbách umožnit Čechům žijícím v zahraničí hlasovat poštou.

Návrh zavádí možnost, že by nejen ve sněmovních volbách mohly poštou hlasovat rovněž i tisíce Čechů při prezidentských a evropských volbách a týkat se by se dle SeznamZpráv.cz to mohlo až 300 tisíc lidí.

Projednávání možnosti korespondenční volby dospělo k hlasování po přibližně 96 hodinách, kdy poslanci vládní koalice stanovili pevné hlasování na pátečních 13 hodin, přestože v té době chtělo hovořit ještě 56 opozičních poslanců. Na jejich projevy již však nedošlo a poslanci vládních stran novelu schválili. S návrhem na opětovné projednání předlohy ve druhém čtení hnutí ANO neuspělo, stejně jako i hnutí SPD, které navrhovalo zamítnutí novely. Pro korespondenční volbu hlasoval vedle vládních stran též nezařazený poslanec Ivo Vondrák (dříve ANO).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …