Policie varovala před teroristickým útokem. Rakušan tlumí: Zvýšené riziko lidem nehrozí

09.06.2024 7:02 | Monitoring

Česká policie je ve zvýšené pohotovosti kvůli hrozbě terorismu, posiluje dohled na veřejných místech, například v obchodních centrech a na nádražích. Pracuje s informací, že může dojít k teroristickému útoku na veřejnou infrastrukturu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) informaci potvrdil na sociální síti X. O několik hodin později policie oznámila, že podezřelého zadržela.

Policie varovala před teroristickým útokem. Rakušan tlumí: Zvýšené riziko lidem nehrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Ministr pracuje s informací, že může dojít k teroristickému útoku na veřejnou infrastrukturu. „Mohu potvrdit, že policie aktuálně podniká preventivní bezpečnostní opatření,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan na platformě X.

„Zvýšené riziko ale lidem v Česku nehrozí a policie nemá informace o bezprostředním ohrožení. Další informace policie sdělí, jakmile to bude možné,“ doplnil.

 

 

Později na sociální síti X dodal, že policie aktuálně vyšetřuje kauzu spojenou s útoky v zahraničí, kdy podezřelý byl zadržen.

Podle zjištění iDnes.cz píše vedení policie policistům, že se mají zaměřit obecně na obchodní centra, depa MHD jak autobusová, tak tramvajová či autobusová a vlaková nádraží. Všímat si policisté podle třech zdrojů mají zejména osob v okolí a „všech neobvyklých jevů.“ „Zaznamenané poznatky vyhodnocujeme, zároveň se jedná o hrozbu, která se netýká jen České republiky, ale širšího kontextu,“ uvedl zdroj z vedení policie.

V pondělí také zasedne bezpečnostní rada státu po níž ministr vnitra slíbil zveřejnit další informace.

Policie později uvedla, že díky pomoci veřejnosti se podařilo kriminalistům z odboru extremismu a terorismu muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu vypátrat a zadržet. „Na případu spolupracujeme s dalšími bezpečnostními složkami a v Praze jsme přijali preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu. Více informací poskytneme veřejnosti po zasedání bezpečnostní rady státu, nicméně právo na poskytování informací si v trestní věci vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze," informovala na platformě X.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…