Pomáhal kosmonautům i na amerických lodích. Delfín se zapsal do letecké historie

13.08.2024 7:20 | Zprávy

První proudový letoun navržený a vyrobený v někdejším Československu, Aero L-29 Delfín, je známý nejen jako cvičný letoun, ale i díky svému využití na amerických vrtulníkových výsadkových lodích a při přípravě kosmonautů. Před šedesáti lety, v roce 1964, byl představen prototyp průzkumné verze Delfína s označením L-29 R, který dnes zůstává symbolem československého leteckého inženýrství a inovací.

Pomáhal kosmonautům i na amerických lodích. Delfín se zapsal do letecké historie
Foto: Aero Vodochody
Popisek: L-29 Delfín

Průzkumná verze L-29 R, vyvinutá pod krycím názvem „Oko“, byla odvozena z cvičného letounu L-29 a přinesla významná vylepšení. „Speciální kontejner obsahující fotografická zařízení byl umístěný pod pilotní kabinou na spodní straně trupu,“ uvedla Radka Černá, tisková mluvčí společnosti Aero Vodochody. Letoun byl vybaven leteckými fotoaparáty pro šikmé a svislé snímkování terénu, a díky přídavným palivovým nádržím instalovaným na koncích křídel byl jeho dolet prodloužen, což z něj činilo ideální stroj pro průzkumné mise.

Mezi lety 1963 a 1974 bylo vyrobeno celkem 3 665 kusů letounu L-29 ve všech variantách. Kromě průzkumné verze L-29 R vznikly i další speciální verze, jako například akrobatická varianta L-29 A a jednomístná verze pro pokročilý výcvik L-29 RS.

Aero Vodochody, významný hráč v oblasti leteckého průmyslu, pokračuje v tradici inovací a technického pokroku. Společnost se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizaci vojenských a civilních letadel, přičemž si udržuje silnou pozici na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. „Díky úspěchům letounů jako L-39 Albatros a nového modelu L-39NG Aero upevňuje svou pozici v oblasti vojenského letectví a spolupracuje na řadě projektů i s civilními výrobci,“ uzavřela Černá.

Toto významné výročí je příležitostí připomenout si nejen technické úspěchy Aero Vodochody, ale také přínos československého leteckého průmyslu k celosvětovému pokroku v oblasti letectví.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čí je Foltýn? Hovoří za vládu? Žantovský připomněl „svině“ i další věci

8:30 Čí je Foltýn? Hovoří za vládu? Žantovský připomněl „svině“ i další věci

TÝDEN V MÉDIÍCH Komentátor Práva a Novinek se tento týden pokoušel čtenářskou obec přesvědčit o tom,…