Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

05.10.2024 22:30 | Monitoring

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) budí na sociálních sítích nemalé rozpaky. A to především v souvislosti s gratulací ze strany šéfky KSČM Kateřiny Konečné. Někteří v obavách očekávají spojení těchto dvou žen a vznik „rudé volební aliance“. Maláčovou označují za „bolševicky smýšlející“ političku.

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Maláčová zvítězila v prvním kole volby, ze 139 platných hlasů získala 101 hlas. Dienstbier dostal 33 hlasů a Hůla pět hlasů. Celkem je na sjezdu 152 delegátů. Funkční období je tříleté.

Herce a principála Jana Hrušínského zvolení Maláčové šéfkou SOCDEM podle reakce vůbec nepotěšilo a neváhal ji počastovat ostrými slovy. „ČSSD, SOC-DEM, Socani – nebo jak se ta věc dnes jmenuje – ztratili poslední zbytky pudu sebezáchovy a po šílenství se Zaorálkem v eurovolbách si do čela zvolili stejně bolševicky uvažující Maláčovou. Propásli tak možná poslední šanci vrátit se čestně s Jiřím Dienstbierem nebo Tomášem Petříčkem zpátky do vysoké politiky, což bych si upřímně přál. Dienstbier získal v prezidentské volbě téměř milion hlasů! A oni si zvolí rudou Venezuelu. Amen,“ vyjádřil se k novému vedení SOCDEM Jan Hrušínský.

„Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi,“ gratulovala Maláčové ke zvolení předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Pokud komunisti gratulují sociálním demokratům, měli by sociální demokrati zpozornět,“ poukázal výstražně na gratulaci Konečné novinář Jindřich Šídlo.

Podobným obavám se neubránil ani pirát Mikuláš Peksa. „Gratuluji Konečné ke zvolení Maláčové předsedkyní SOCDEM! Taková akvizice už se v této zemi dobrých 70 let nepovedla,“ poznamenal ve svém facebookovém komentáři.

Gratulaci Maláčové od KSČM se věnoval také novinář Radek Bartoníček. „Dodávám k tomu, že spolupráce těchto dvou žen pro parlamentní volby v roce 2025 je možná, Jana Maláčová ji na dnešním sjezdu nevyloučila, byť o ní přímo nemluvila. Delegátům slíbila to, že kandidáti SOCDEM nebudou na kandidátce komunistů, SOCDEM se nespojí s KSČM a SOCDEM by v případě úspěchu měla svůj vlastní poslanecký klub. Nic z toho nevylučuje ale předvolební spolupráci,“ usoudil.

„Levice potřebuje každou ruku k uražení rukou všech ostatních,“ zareagoval na gratulaci Konečné také komentátor Petr Honzejk připomínající zvolení Zdeňka Fierlingera předsedou jedné z nejstarších levicových stran Československa. Jeho jméno je spojováno především se zradou své demokratické strany a jejím „sloučením“ s KSČ po komunistickém převratu v roce 1948.

„Takže SOCDEM pod vedením Maláčové na cestě k rudé volební alianci,“ uvedl novinář Ondřej Koutník. „Už před dnešním sjezdem se dalo v útrobách Lidového domu zaslechnout, že v takovém případě část členské základny radši odejde. Využije situace hejtman Martin Netolický a jeho projekt Hlas samospráv?“ doplnil.

Hlavním úkolem Maláčové bude stranu příští rok ve volbách vrátit do Poslanecké sněmovny. SOCDEM se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí. V kandidátském projevu Maláčová uvedla, že jejím cílem je do sněmovních voleb vybudovat širokou levicovou koalici, „která bude bránit dalšímu ožebračování lidí“. Vzorem pro ni je francouzské levicové uskupení Nová lidová fronta, informovala Česká televize.

Delegátům řekla, že v případě vybudování levicové aliance sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM. „Pokud se podaří taková aliance vyjednat, mohu vám zaručit, že se nikdy nebudeme slučovat s komunistickou stranou,“ řekla.

Zdroje:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…