Poslankyně ANO vypustila závažné podezření. Ohledně Síkely a koupené firmy

14.08.2024 21:40 | Monitoring

Nákup zadluženého plynovodu Net4Gas loni v září označoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za TOP 09) za „strategickou investici“. Podle poslankyně ANO Bereniky Peštové někdo „Síkelovy plynovody“ hodně tlačí. „Je to ztráta osmi miliard,“ poukázala v pořadu XTV. Vyjádřila se proti zálohování PET lahví a proti sponzorování festivalu Prague Pride z veřejných financí.

Poslankyně ANO vypustila závažné podezření. Ohledně Síkely a koupené firmy
Foto: XTV
Popisek: Berenika Peštová

Loni v září šéf resortu průmyslu a obchodu Síkela oznámil, že stát prostřednictvím své firmy koupil plynovody Net4Gas, který v Česku provozuje 4000 kilometrů plynovodů. Ukazuje se však, že s plynovody Net4Gas, kterými nic neteče, vláda koupila jen rostoucí dluhy. V prvním pololetí loňského roku měla firma Net4Gas tržby ve výši jen 1,6 miliardy a hotovost v hodnotě necelých sedm miliard. A k tomu především dluhy ve výši 33 miliard.

„Někdo to hodně tlačí. Nemohu na někoho ukazovat prstem, má pouze nějaké indicie. Když se podívám, kdo tam byl zainteresován a kde pan ministr dříve pracoval, z toho mi vychází, jestli to třeba byla dobré gesto vůči bývalému zaměstnavateli... “ přemítala v pořadu X Talk o „Síkelových plynovodech“ a o možném Síkelově konfliktu zájmů. 

Řada odborníků považuje tento nákup za „šílený“. K tomu Peštová dodává: „Ano. Je ztráta miliard, osm miliard budeme ještě muset zaplatit my.“

Poslankyně v pořadu kritizovala záměr na povinné zálohování PET lahví. „V současné době už legislativa umožňuje zálohování PET lahví. Je to dobrovolné zálohování, není povinné. Pan ministr je zřejmě hodně přemotivován. To, co v současné době předvádí, je nestandardní,“ řekla na adresu ministra životního prostředí Petra Hladíka z KDU-ČSL.

„Osm let jsem legislativu dělala, předkládala zákony, vyhlášky na Legislativní radu vlády a vím, co vše se musí udělat a jaké záležitosti musíte splnit. A pan ministr Hladík všechna tato vládní legislativní pravidla, která jsou jednoznačně daná, odsouhlasená, obchází. A obchází je zvláštním způsobem, třeba nevypořádává připomínky,“ poukazuje poslankyně Peštová.

„Tento návrh zákona byl v meziresortním připomínkovém řízení a byl velice akcentován: mnoho připomínkových míst vzneslo připomínky, a nikoli malého rozsahu. To byly zásadní připomínky,“ pokračuje Peštová. „A 8. srpna proběhlo velké plénum, to jsem v životě nezažila. Nikdy jsem si nedovolila to, že by do sálu nebyli vpuštěni zástupci připomínkových míst, se kterými bych zásadní připomínky nevypořádala. Ale on (ministr-lidovec Hladík, pozn. red.) to udělal,“ dodává.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zkorumpovanej narcis, co má všechny ostatní za ......!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemispet , 14.08.2024 21:57:13
Co jste si tam navolili, to máte! Po státním bankrotu, vám bude Síkela z Floridy posílat pohledy!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…