Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska

18.09.2024 19:35 | Zprávy

Jeden byl místopředsedou Senátu a dlouholetým špičkovým funkcionářem hnutí STAN, než si letos postavil vlastní krajskou kandidátku. Druhý stále ještě je místopředsedou lyžařského svazu, jehož vedení prý nijak nevadí jeho trestní stíhání. A pak je tu místní stavitel a provozovatel sjezdovek, na kterých se příběh protíná. Z krušnohorského letoviska Boží Dar můžeme psát případovou studie české komunální politiky.

Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Starosta Božího Daru Jan Horník

V rámci kauzy Chomutov kriminální policie řeší i manipulace při výstavbě snowparku na Božím Daru. V ní fuguruje jeden z vyšetřovaných, podnikatel Miroslav Schimmer.

Ten je současně místopředsedou Svazu lyžařů a dlouholetým šéfem sekce snowboardingu. Ještě v červnu letošního roku jej svaz vyslal do výkonného výboru České unie sportu. Funkcionář prezentující se s Ester Ledeckou nebo Evou Samkovou působí i ve firmách na svaz navázaných, třeba jako nepřímý skutečný majitel v eseróčku Czech Ski and Snowboard ticketing.

V srpnu proběhl policejní zátah na skupinu kolem chomutovského primátora Marka Hrabáče. V kauze figurovala i stavební společnost Rocknet, jejíž jednatel skončil ve vazbě.

Web Česká justice ale na základě policejního usnesení informoval o dalších kauzách kolem společnosti Rocknet, které kriminalisté šetří. Jednou z nich byla i stavba kontroverzního snowparku na Božím Daru.

Na stavbu snowboardového a freestylového areálu Boží Dar si Klub Krušných hor požádal o dotaci z programu Regionální sportovní infrastruktura. Klub, jehož jediným jednatelem je právě pan Schimmer, vlivná tvář lyžařského hnutí, dostal na stavbu téměř 38 milionů korun. V rámci výzvy, o které se rozhodovalo v listopadu 2021, šlo o čtvrtou nejvyšší dotaci, přičemž tři vyšší činily rovných 40 milionů.

Část zakázky, která byla jednou z největších investicí v obci Boží Dar, realizovala i zmíněná společnost Rocknet. A právě tato část, která měla stát asi osm milionů korun, místopředsedu Schimmera přivedla před orgány činné v trestním řízení.

Obvinění mu, podle médií, mělo být sděleno kvůli manipulaci se zakázkou. Ta měla být šita na míru zmíněné společnosti a Schimmer jako zadavatel měl záměrně zveřejnit jen neúplnou zadávací dokumentaci. Pokud by jej nějaký stavebník kontaktoval s žádostí o doplnění informací, byl by to signál o nežádoucí konkurenci.

ParlamentníListy.cz, stejně jako další média, o kauze božídarského banger parku informovaly v srpnu.

Svaz lyžařů na naše dotazy nereagoval, stejně jako pan Schimmer. Jiným médiím sdělil, že ze svazových funkcí odstupovat nehodlá. Pro Seznam Zprávy navíc uvedl, že je přesvědčen, že v korupční kauze má jen okrajovou roli.

Vedení svazu sdělilo MF DNES, že jde o osobní záležitost pana Schimmera. Připomeňme, že o dotaci na NSA žádal v době, kdy už byl významným funkcionářem Svazu lyžařů.

„Miroslav Schimmer o záležitosti, která je jeho čistě osobní, informoval členy výkonného výboru. Výkonný výbor tuto informaci přijal s tím, že ho Miroslav Schimmer bude průběžně informovat tak, aby výbor mohl v návaznosti na vývoj přijmout případná další rozhodnutí,“ sdělil mluvčí svazu Tomáš Haisl.

Obvinění místopředsedy Schimmera není jedinou korupční kauzou, která se aktuálně vznáší nad sídlem lyžařů v pražské Cukrovarnické ulici. Předseda svazu David Trávníček se už posunul do procesní fáze „obžalovaný“ v případu kolem agentury CzechTourism.

Stavba snowboardového parku budí v krušnohorské obci kontroverze i z dalších důvodů. Už o její stavbu se zajímala Česká inspekce životního prostředí, když do ní měla být navezena drť z frézování silnice, ale také cihly, suť a jiný odpad. A to v oblasti, která je ochranným pásmem vodního zdroje. O stavbu se dokonce zajímal báňský úřad, kvůli podezření, že se v navážce objevila rašelina z místního rašeliniště, která měla být vykopána v rámci stavby v jeho sousedství.

Tato skládka byla následně zavezena zeminou, takže orgán ochrany přírody uzavřel své šetření konstatováním, že „došlo k zavezení odpadu zeminou, takže aktuálně už není viditelný“.

Po dokončení zase mnozí upozorňují na obrovité „bagy“, které mají sloužit coby doskočiště. Na navážce, která se stala v podstatě novým kopcem, zásadně proměňují krušnohorský horizont. A to je na Božím Daru, který si svůj rozvoj postavil na malebnosti horského střediska, vnímáno velmi citlivě.

Jako důkaz lze uvést třeba happening, který letos přelepil ceduli s názvem obce na „Juricov“. Tím je odkazováno na osobu Antona Juricy, který je realizátorem množství staveb v obci a kromě toho vlastní několik lukrativních pozemků.

Přelepená cedule Boží Dar, duben 2024. Zdroj: Facebook

Pan Jurica je také provozovatelem skiareálu. Hovoří se o jeho úzkých obchodních vazbách na starostu Horníka, i o některých problematických nákupech od samosprávy.

Příběh, nad kterým mnozí kroutí hlavou, se pak odehrává na pozemcích na konci obce. Na konci tří ulic má Anton Jurica vlastnit tři miniaturní a pro jakékoliv využití nesmyslné pozemky, kterými ale případně může zaslepit cesty a tím tlačit na město.

Jak Schimmer tak Jurica byli v minulosti členy zastupitelstva Božího Daru, a do voleb šli na kandidátce vedené starostou Janem Horníkem (jméno kandidátky se v průběhu času měnilo). Při posledních komunálních volbách byl číslem 4 ing. arch. Antonín Jurica, syn Antona Jurici, a Schimmer hned za ním jako „pětka“. Nakonec ale z kandidátky byla zvolena čtveřice jiných kandidátů.

Pozemky pod sjezdovkami, které pan Jurica provozuje, má od obce v pronájmu pro změnu pan Schimmer, respektive Klub Krušných hor, kde je jediným jednatelem.

Obec mu je pronajala na 25 let v ceně méně než korunu za metr čtvereční ročně. Výměra pozemků byla 33 469 metrů čtverečních a nájem 26 240 korun, cena tak na začátku roku 2021 začínala na 0,8 Kč za metr.

Jak vyplývá ze zápisu ze zasedání zastupitelstva v prosinci 2020, pro návrh hlasovalo všech pět přítomných zastupitelů včetně Miroslava Schimmera (další dva byli nepřítomni), který dle zápisu nahlásil střet zájmů. 

Jinde v okolí se přitom nájem podobných ploch pohybuje kolem deseti korun za metr.

O pronájmu rozhodlo zastupitelstvo v roce 2020, kdy Miroslav Schimmer ještě byl jeho členem. Zastupitelé obce jsou přitom povinni rozhodovat o majetku obce s péči řádného hospodáře.

Zákon o obcích v § 38 odst. 1 přitom říká, že „majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy“. Za nedodržení této povinnosti v minulých letech zastupitelé několika měst a obcí dokonce čelili trestnímu stíhání.

Starosta Božího Daru Jan Horník, řídící město už od roku 1990, byl politicky spojen nejprve se stranu ODA, a poté s hnutím STAN.

V roce 2022 se ale nepohodl s hejtmanem ze stejného hnutí Petrem Kulhánkem, když oba chtěli usilovat o senátorský mandát v Karlových Varech, který Horník držel tři předcházející období už od roku 2004 (vystřídal Kulhánkova otce, který byl od roku 1996 historicky prvním karlovarským senátorem).

Krajská konference nejprve nominovala hejtmana Kulhánka, celostátní vedení ale nominaci změnilo a do voleb vyslalo Horníka, někdejšího prvního místopředsedu STAN. Nakonec oba kandidovali proti sobě a i díky tomu do druhého kola prošli kandidáti ANO a SPD.

Letos nominaci na hejtmana obhájil Kulhánek, po kraji se hovořilo o tom, že to mezi oběma bylo opět velmi napjaté. V každém případě Jan Horník nakonec vede do krajských voleb kandidátku H L A S pro Karlovarský kraj, vycházející z iniciativy Hlas samospráv.

V krajské debatě z Karlových Varů diváky zaujala fyzoterapeutka a jogínka Jana Rachno, kterou lídr kandidátky poslal do televize místo sebe.

Na tomtéž lístku figuruje též student architektury s bydlištěm na Božím Daru jménem Jan Jurica.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 8 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…