Prague Pride s razítkem ministerstva školství. Žáci se mohou připravit

06.08.2024 4:46 | Monitoring

V pondělí začal již čtrnáctý ročník pražského festivalu menšin Prague Pride. Akci pod duhovou vlajkou poskytlo záštitu hned několik ministrů Fialovy vlády. Mimo jiné i ministerstvo školství, které chce přímo na festivalu představovat novou příručku pro školy, jak se chovat k LGBT a trans žákům. Příběh jejího vzniku ukazuje obecnější trendy, jak funguje tato vláda.

Prague Pride s razítkem ministerstva školství. Žáci se mohou připravit
Foto: Screen X Jany Komrskové
Popisek: Pražská koalice podpořila Prague Pride

V pondělí se začátkem Prague Pride zavlála duhová vlajka i na budově Ministerstva školství, mládeže, sportu a tělovýchovy.

„Ze strany resortu se jedná také o symbolické vyjádření podpory všem LGBT žákyním a žákům, studentkám a studentům, ale stejně tak zaměstnankyním a zaměstnancům ve školství. MŠMT tím vysílá jasný vzkaz, že pro homofobii a další druhy diskriminace není ve školství, ani jinde ve společnosti místo,“ ohlásil úřad na svém webu.

Ministerstvo tak jako vloni udělilo festivalu svou záštitu.

Kromě toho se právě na Prague Pride ministerstvo chystá představovat nový dokument. Jde o metodiku pro školy, jak přistupovat k trans a LGBT žákům.

Dokument připravovala ministerská pracovní skupina, ve které byl kromě zástupců úřadu početně zastoupen i neziskový sektor.

Ministerstvo informace o těchto skupinách v posledních letech nezveřejňuje.

„Ještě v roce 2018 fungovaly na MŠMT transparentně pracovní skupiny. Bylo možné ověřit, kdo je jejich členem. Z jednání se pořizovaly zápisy. Za ministra školství Roberta Plagy se postupně přešlo na netransparentní způsob rozhodování, který na MŠMT trvá dodnes,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Radek Sárközi, prezident Pedagogické komory, který se z titulu své funkce ve vyjednávacích týmech pohybuje.

Podle něj je proto velmi obtížné zjistit, kteří jednotlivci nebo neziskové organizace s ministerstvem spolupracují, ať jde o legislativní změny, nebo o přípravu metodických materiálů.

„Občas na veřejnost pronikne nějaká dílčí kauza. Ale ten rozsah různých forem utajované spolupráce bude mnohem větší. Až se mi zdá, že v poslední době by bez různých neziskovek MŠMT ani nedokázalo fungovat,“ poznamenává skepticky Sárközi.

V tomto případě ale byla komise alespoň částečně rozkryta snahou Aliance pro rodinu. Té se po několika velmi vágních odpovědích podařilo rozkrýt celý příběh.

Na konci roku 2022, přesně 5. prosince, došlo na ministerstvu ke schůzce vedoucích odborů se zástupci neziskových organizací. Konkrétně šlo o Pavlu Doležalovou z Národního ústavu duševního zdraví a Viktora Heumanna, zástupce organizace Transparent.

Národní ústav duševního zdraví je organizace přímo podřízená Ministerstvu zdravotnictví. Podle vlastních webovek je „moderní výzkumně a klinicky orientovanou institucí pro oblast duševního zdraví“.

Pokud jde o problematiku trans a LGBT osob, NÚDZ sdílí a vědecky zaštiťuje názory Světové profesní asociace pro transgenderové zdraví. Tato organizace, prezentující se jako prestižní mezinárodní lékařská společnost, v posledních měsících čelí skandálu po úniku informací WPATH Files.

Organizace Transparent, jak už název napovídá, je organizací pro trans osoby. Sama o sobě píše, že se „usiluje o prosazování práv a pozitivních společenských změn ve prospěch transgender nebinárních a intersex osob“.

Aliance pro rodinu podotýká, že podstatnou částí její lobbistické iniciativy je snížení věkové hranice pro změnu pohlaví pod 18 let.

Členka výboru tohoto spolku Lenka Králová (občanským jménem Tomáš Prokopič) na svém youtubovém kanále radí nezletilým, jak si obstarávat hormony mimo lékařský předpis, na černém trhu.

Za to čelí trestnímu oznámení.

Na youtubovém kanále už toto video není k dispozici, ale zato se tam můžete podívat na povídání s Džamilou Stehlíkovou, Markétou Gregorovou (představenou jako Pansexuální europoslankyně), nebo vystoupení zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

Následně od ledna 2023 začala při ministerstvu školství fungovat pracovní skupina. Jejím cílem bylo vypracování metodiky pro školy, jak přistupovat k trans a LGBT žákům.

„Metodické materiály pomáhají ředitelům škol a školských zařízení a pedagogům vytvořit bezpečné prostředí ve školách pro genderově nonkonformní a LGBTQ studující. Jejím cílem je taktéž pedagogům doporučit to, kam se mohou dále obrátit v případě potřeby další pomoci, jak se studujícími nakládat, aby neohrozili jejich bezpečnost či duševní zdraví. Metodika se zabývá tématem wellbeingu těchto studujících a možnými způsoby podpory jejich wellbeingu. Dokument tak přirozeně reaguje na potřeby pedagogů, kteří se s těmito tématy ve škole běžně setkávají,“ vysvětluje ministerstvo její potřebu.

Za ministerstvo byli do pracovní skupiny vysláni dva úředníci. Jedním z nich byl Vítězslav Slíva, ministerský rada v oddělení strategie, a Lucie Viktorinová, resortní koordinátorka genderové rovnosti na ministerstvu, formálně zaměstnaná v jeho personálním oddělení.

Slíva se na ministerstvo dostal po svém působení v neziskovém sektoru, kde se uvedl jako student, když spoluzakládal queer klub University Karlovy nazvaný Charlie. Když jej v roce 2018 opustil, nahradil jej v jeho strukturách dnešní ústavní soudce Jan Wintr.

V roce 2016 se podílel na výzkumu homofobie a transfobie na školách, který organizoval spolek Proud. Byl také členem týmu, který řešil jeden z prvních výzkumných projektů k tématu genderu na českých školách.

Pod názvem Optimalizace institucionálního zabezpečení genderové rovnosti na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy byl přijat za ministryně Valachové a finance ve výši téměř sedm milionů šly převážně z unijního programu EU zaměstnanost.

Lucie Viktorinová, která tento projekt vedla, habilitovala na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy prací „Žena jako protivník: manifestace sexismu v časopise Maxim“. Na ministerstvu jako expertka na gender působí už od ledna 2014.

Institut se pochlubil...

Na projektu participuje také Národní pedagogický institut, organizace podřízená ministerstvu školství, kde mimo jiné našla práci manželka ministra Markéta Beková. Institut se na svých webovkách pochlubil, že na iniciativě pracuje, což připoutalo k doposud utajenému projektu pozornost veřejnosti.

Jak poznamenal prezident Pedagogické komory, ke zjištění, co se na ministerstvu školství připravuje, je obvykle třeba nějaká podobná náhoda, jinak úřad své aktivity příliš neprezentuje.

Vliv neziskových organizací je podle něj mimořádný. Některým se ale povede, že mají svého zástupce i v té části odborných týmů, které deleguje ministerstvo.

„Například Klára Šimáčková Laurenčíková, někdejší předsedkyně neziskovky ČOSIV, na MŠMT zároveň pracovala. Pokud si dobře vzpomínám, nastoupila na MŠMT za ministra Ondřeje Lišky. A postupně to dotáhla až na náměstkyni na MŠMT. Mohla tak agendu své neziskovky – inkluzi – prosazovat přímo jako úřednice ministerstva,“ vzpomíná Sárközi pro ParlamentníListy.cz.

Klára Šimáčková neziskovku, která se mezitím přejmenovala na SOFA – Society for all, opustila až poté, co ji Fialova vláda jmenovala do funkce zmocněnkyně pro lidská práva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hošani se nemusí ničeho bát, protože se zdá, že AIDS se stalo něco jako chřipečka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomkk07 , 06.08.2024 7:42:12
"HIV pozitivita je dnes úplně jinde než před dvaceti lety. Diagnózy už není potřeba se obávat tolik jako v minulosti.." Tohle je přímá citace z praguepride.cz! A mimochodem, majoritu přijde léčba HIV pozitivních na půl miliardy, tak co by prdelky nezadováděly..

|  11 |  0

Další články z rubriky

Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

18:27 Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

Pojďme před krajskými volbami nahlédnout do statistik o cizincích žijících v Jihomoravském kraji. Os…