„Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat,“ píše na svém twitteru Lukáš Kovanda, ekonomický komentátor a hlavní ekonom Trinity bank.
Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.
— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) April 19, 2023
Cena pšenice, klíčové obiloviny České republiky, poměrně výrazně klesá. V březnu se…
Na vysvětlenou ještě dodává, že v březnu se tuna potravinářské pšenice přímo od zemědělců prodávala podle Českého statistického úřadu za 6787 korun, takže se nyní vůbec poprvé kompletně vymazal cenový nárůst související s ruskou invazí na Ukrajinu.
Pokud by ale někdo čekal, že s cenou dolů půjde třeba i mouka či pečivo z pšenice vyráběné, není to tak.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: MaA