Prd tečka. Tři dávky, jinak jste doma. Rýsuje se

18.11.2021 11:04

Česko zatím uznává všechny, kdo dostali dvě dávky nebo jednu u jednodávkové vakcíny, za bezinfekční. Ovšem dle americké CNN toto už neplatí zdaleka všude. V Rakousku se lidé budou muset očkovat třetí dávkou po devíti měsících, jinak budou bráni jako neočkovaní. V Izraeli dokonce jen po šesti měsících. Ve Francii pak bude třetí dávka pro získání covid pasu povinná pro lidi nad 65 let. A ve Světové zdravotnické organizaci (WHO) se obávají, co snaha poskytnout všem třetí dávku udělá s dostupností vakcíny pro rozvojový svět.

Prd tečka. Tři dávky, jinak jste doma. Rýsuje se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
V Česku bude již brzy zaveden systém, že testování nebude prokazovat bezinfekčnost, tudíž neočkovaní budou mít pro návštěvu restaurací a dalších provozoven jedinou možnost, nechat se očkovat. Do provozoven také budou moci ti, kteří covid prodělali v minulých šesti měsících. Za bezinfekční budou ovšem nadále považováni očkovaní, a to ať už byli očkováni kdykoliv. A to i přes varování některých odborníků, že účinnost očkování se s časem snižuje.

Tento přístup dle CNN ovšem přestává být standardem. V pondělí britský premiér Boris Johnson prohlásil, že tzv. boostery, tedy třetí posilující dávky budou klíčové pro to, aby nebyly opět zavedeny restrikce. „Je jasné, že mít tři dávky, tedy že dostanete booster, bude důležité a usnadní vám to život v mnoha ohledech,“ řekl nepříliš konkrétně.

Na povinné třetí dávky se chystají i jiné evropské země. Pro prodloužení platnosti tzv. covid pasu se budou muset ve Francii nechat naočkovat všichni nad 65 let věku, oznámil nedávno Emmanuel Macron, tato povinnost začne platit přibližně za měsíc, 15. prosince.

A v Rakousku, které je proslulé svým „rakouským modelem“, končí dle CNN platnost očkování po devíti měsících, což třetí dávku dělá de facto povinnou. Podobný systém funguje v Izraeli, kde je pro covid pas potřeba třetí dávka, jedinou výjimku mají ti, kdo dostali druhou dávku v posledních šesti měsících.

Podle americké stanice se experti na zdravotnictví obávají, že poptávka po třetích dávkách ohrozí nabídku prvních dávek pro rozvojový svět. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prohlásil, že je skandál, že na světě se vydá šestkrát více posilujících dávek než prvních dávek v rozvojových zemích. „Nemá smysl posilovat imunitu u zdravých dospělých nebo očkovat děti, když zdravotníci, senioři a jiné rizikové skupiny po celém světě čekají na svou první dávku,“ mínil. Méně než jedno procento celkové produkce vakcín prý skončilo nejchudších zemích. Lékař David Nabarro z WHO také varuje před tím, aby vyspělé země spoléhaly jen na vakcíny, podle něho to může vést k tomu, že vzniknou nové varianty viru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

20:05 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

Volby do Evropského parlamentu se konají již příští víkend a politické kampaně se vyostřují. Danuše …