Před lidoveckým sjezdem: Útoky straníků na Zdechovského

17.10.2024 23:06 | Monitoring

Část KDU-ČSL usiluje o odstranění europoslance Tomáše Zdechovského z vedení strany, přičemž důvodem jsou spory o údajný dluh za kampaň do Evropského parlamentu. Někteří členové tvrdí, že Zdechovský dluží straně více než půl milionu korun. Zdechovský to však popírá a zdůrazňuje, že přinesl straně sponzorské dary v hodnotě 1,29 milionu korun.

Před lidoveckým sjezdem: Útoky straníků na Zdechovského
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Lidovci se chtějí Zdechovského zbavit. Je kritický k vedení, má až příliš dobrý vztah s novináři a navíc straně dluží statisíce za kampaň,“ řekl pro CNN Prima NEWS zdroj z Poslanecké sněmovny.

Že by měl Zdechovský dlužit větší částku peněz, údajně potvrdili i další členové KDU-ČSL. „Ano, je to tak. Aktuálně se čeká na stanovisko celostátní revizní komise,“ řekl jeden z vysoce postavených členů strany a uvedl, že Zdechovský dluží něco kolem půl milionu korun.

Zdechovský toto tvrzení odmítá s tím, že veškeré finanční závazky splnil a že straně zajistil sponzorské dary v hodnotě 1,29 milionu korun. „Ten, kdo vám to říkal, lže. Žádné peníze straně nedlužím,“ řekl rozhodně.

„Michaela Šojdrová, která neuspěla, začala vyprávět, že jsme měli straně složit peníze na kampaň. Já jsem peníze složil, jde jen o to, že strana řekla, že chce víc. První měl dát milion, druhý 800 tisíc a třetí 600 tisíc… Když si sečtete všechny sponzorské dary, které šly za mnou, tak je to 1 290 000. To je věc, kterou považuji za vyřešenou,“ uvedl europoslanec.

Bývalá europoslankyně Michaela Šojdrová potvrdila, že kauzu doopravdy začala řešit ona, a to na srpnové celostátní konferenci, kde otevřela otázku financování kampaně. „Nechci z toho dělat kauzu, nebudu říkat, kolik dluží. Nejde o peníze, ale jde o ten princip. Pro mě jednání Tomáše Zdechovského jak v rámci kampaně, tak po ní je určitým zklamáním,“ řekla Šojdrová.

Dalším důvodem snahy o jeho odstranění jsou podle informací vnitrostranické spory včetně jeho kritiky vůči vedení a blízkého vztahu s novináři, což některým členům vadí. Místopředseda strany Petr Hladík dokonce uvedl, že europoslanec již není členem předsednictva.

Zdechovský však oponuje, že se stále účastní jednání předsednictva a hlasuje, což podle něj potvrzuje, že jeho pozice není ohrožena. Zároveň říká, že spor s Hladíkem nepovažuje za určující pro své další působení v KDU-ČSL. „Na rozdíl od pana Hladíka jsem nejvýraznější tvář lidovců a můj interní spor s ním nerozhoduje o tom, zda budu, nebo nebudu lidovec. Chodí a vypráví, že nejsem členem předsednictva a že dlužím peníze. Jestli nebudu členem předsednictva, tak se z toho nezblázním,“ uvedl europoslanec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová



Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…