Předvolání za „negativní obsah vůči vládě“: Lidé soptí, město „bouchlo“ dveřmi. A do toho Rakušan

03.09.2024 20:35 | Monitoring

Po medializaci případu obyvatelky Prostějova, která obdržela výzvu k podání vysvětlení poté, co na sociálních sítích „uveřejnila příspěvek, fotografie a texty s negativním obsahem vůči vládě ČR“, se k danému dopisu od přestupkové komise města Prostějova vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a od výzvy doručené za kritiku vlády se distancoval. „Nikdo v naší zemi nesmí být stíhán za svůj názor na vládu nebo komentář vůči vládě, pokud jím neporušuje zákon,“ píše.

Předvolání za „negativní obsah vůči vládě“: Lidé soptí, město „bouchlo“ dveřmi. A do toho Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Výzva z poloviny srpna k podání vysvětlení, kterou obdržela po kritice vlády na sociálních sítích obyvatelka Prostějova, v posledních dnech rezonovala sociálními sítěmi a byla značně medializovaná.

Žena byla v dopise od přestupkové komise města Prostějova vyzvána, aby podala vysvětlení, protože „uveřejnila příspěvek, fotografie a texty s negativním obsahem vůči vládě ČR“. „V přesně nezjištěný den a z přesně nezjistitelného místa prostřednictvím soc. sítě Facebook na profilu s názvem .... zveřejnila příspěvek, fotografie a texty s negativním obsahem vůči vládě ČR. Tím měla úmyslně narušit občanské soužití tak, že se měla vůči jinému dopustit jiného hrubého jednání,“ píše se v předvolání k podání vysvětlení, které má adresátka podat 17. září.

Po rozšíření textu se k němu vyjádřil například poslanec hnutí ANO Radek Vondráček, jenž se ptal: „Tak co myslíte, bylo to staré dobré anonymní udání, nebo se někdo podepsal? Fakt vám to nepřipadá jako ze Švejka?“ A v podobném duchu reagoval též právník Tomáš Tyl: „Tohle je zcela bezprecedentní případ, kdy se buď demokracie vzbudí a budou padat hlavy, nebo se to přejde mlčením a v tom případě už tady žádná demokracie není. A pak je načase odboj nebo emigrace, protože systém selhal a můžou si pro vás přijít kdykoliv za cokoliv,“ uvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chtějí občany zastrašit a ono se jim to nepovedlo..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 04.09.2024 8:38:28

|  5 |  0

Další články z rubriky

Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

15:49 Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Kdo omezí zemědělskou výrobu v EU po vystoupení Velké Británie?“ ptá se expr…