Prestiž armády roste. Ale v USA je to ještě lepší, sdělil šéf Sněmovny Vondráček

09.08.2018 8:51 | Zprávy

Ve včerejší relaci Události, komentáře na České televizi se probírala pieta za padlé vojáky v Afghánistánu. Ve studiu byl s moderátory Jakubem Železným a Michalem Kubalem také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub, který byl dříve přímým účastníkem zahraničních misí jako kaplan.

Prestiž armády roste. Ale v USA je to ještě lepší, sdělil šéf Sněmovny Vondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště v Ruzyni přistál vládní speciál s těly padlých vojáků z Afghanistánu

Ve dvanáct hodin se po celé zemi rozezněly sirény na počest vojáků, kteří zemřeli rukou sebevražedného útočníka v Afghánistánu. Prezident republiky Miloš Zeman udělí 28. října trojici můžu in memoriam medaili za hrdinství.

Reportáž začala záběry z příletu ostatků českých vojáků do domoviny. Po smutečním ceremoniálu kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie převezla těla do Ústřední vojenské nemocnice. Televize poté odvysílala fotografie přímo z afghánského Bagrámu, kde se s padlými rozloučili jejich čeští, ale i američtí kolegové.

„Naši tři vojáci padli, zachránili svým hrdinským činem životy dalších našich, popřípadě koaličních vojáků,“ řekl generálmajor Jiří Verner, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR. „Došlo k tragédii, které šlo jen těžko zabránit při službě v armádě. Tři naši vojáci položili životy. Položili je i za nás, za naše bezpečí zde v České republice,“ řekl během smutečního projevu ministr obrany Lubomír Metnar. Ve vzpomínku na padlé se proměnila i Petřínská rozhledna. Na noc se zahalila do státní trikolory, aby uctila tři mladé vojáky.

„Nebylo mi do řeči a není mi moc do řeči ještě ani teď,“ odpověděl Radek Vondráček na otázku Jakuba Železného, s jakými pocity vnímal smuteční ceremoniál k památce tří českých vojáků, kterého se osobně účastnil. „S rodinami padlých si krátce promluvil pan prezident, my ostatní jsme kondolovali a popřáli jsme upřímnou soustrast. Já myslím, že už toho na ně bylo dost,“ dodal Vondráček na adresu pozůstalých.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…