Prezident Pavel odpovídal lidem: Trenky, drogy, ale i výcvik. „Nikomu by neuškodil“

26.08.2024 22:43 | Monitoring

Prezident Petr Pavel na sociálních sítích v rámci pořadu Zeptejte se prezidenta živě odpovídal občanům na jejich dotazy. Týkaly se například rusko-ukrajinského konfliktu, znovuzavedení povinné vojenské služby nebo Pavlových politických ambicí. Někteří lidé ale od vážných témat upustili a vtipkovali s otázkou, zda prezident nosí slipy, či trenky.

Prezident Pavel odpovídal lidem: Trenky, drogy, ale i výcvik. „Nikomu by neuškodil“
Foto: Facebook
Popisek: Petr Pavel vysílá nový pořad s názvem Zeptejte se prezidenta

Ze stovek dotazů, které Pavlovy dorazily, jich velká část žádala vyjádření ke konfliktu na Ukrajině. Prezident Pavel opakovaně vyzval k podpoře země napadané Ruskem. Zdůraznil, že ukončit válku může ruský vůdce Vladimir Putin. „Konec války je v rukou Putina. Válku začal a může ji ze dne na den ukončit,“ řekl prezident s tím, že Rusko musí pochopit, že pokračováním války svých cílů stejně nedosáhne.

Rusko-ukrajinský konflikt se však může táhnout ještě další dlouhé roky. „V našem zájmu je, aby Rusko na Ukrajině neuspělo,“ uvedl.

Čeští občané vyjadřovali také obavy ze znovuzavedení povinné vojenské služby v České republice. Prezident reagoval s tím, že někoho ta představa straší, ale někdo ji považuje za potřebnou. Nyní to ale není cesta, kterou by podle jeho slov chtělo Česko jít. „Žádný krok, který by směřoval k obnovení základní vojenské služby, se u nás nepřipravuje,“ ujišťoval své spoluobčany prezident.

Poukázal však, že pokud by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace, pak už by profesionální armáda stačit nemusela. „Bezpečnostní situace ve světě ukazuje, že se zajištěním bezpečnosti si nevystačíme jen s profesionální armádou, které jsou z principu malé,“ řekl Pavel.

Postěžoval si zároveň, že máme velmi málo záloh, uvítal by výcvik, který by podle něj „nikomu neuškodil“ a lidem pomohl alespoň objevit jejich „limity“. „Neříkám, že všichni musejí obléknout uniformu a jít bojovat, ale bezpečnost země je skutečně věcí každého z nás,“ zdůraznil.

Pavel se také rozpovídal o tom, jaký hlavní předpoklad by měl mít člověk ucházející se o prezidentské křeslo. „Podle mého názoru by to měl být někdo, kdo tuhle funkci bere jako službu, že to dělá pro ostatní, a ne pro sebe. Jeden z důležitých aspektů je, že má rád lidi a také mezi ně musí rád chodit,“ míní česká hlava státu.

Stranou nezůstaly ani volby. Na dotaz, zda by po volbách jmenoval premiérem Andreje Babiše, odvětil, že by jej jmenoval a nestavil se proti vůli občanů a ústavě. Poznamenal, že žijeme v demokracii, tedy bychom volbu voličů měli respektovat.

Kriticky se vyjádřil ke kampani hnutí SPD Tomia Okamury, a sice ke kontroverznímu plakátu s mužem tmavé pleti, zakrvácenou košilí a nožem. „V takové podobě bychom negativní emoce v lidech budit neměli,“ řekl Pavel s tím, že kampaň SPD je „za hranou“.

Lidi také zajímal jeho názor na eutanazii. Povolit, či nikoli? Téma bylo zmíněné i v souvislosti s tragickou smrtí herce Karla Heřmánka. „Je to těžké téma. Podle mého názoru by lidé o svém životu i smrti měli mít možnost rozhodovat,“ vyslovil se prezident Pavel pro eutanazii.

Zda bude Pavel obhajovat prezidentský mandát, nechtěl zatím prozrazovat. Tuto otázku prý „ponechá otevřenou“.

Pavlovi příznivci byli také zvědaví, jaké nosí spodní prádlo. Trenky, nebo slipy? Prezident pobaveně na tuto otázku jednoznačně a bez váhání odpověděl, že je příznivcem „trenek“.

A prásknul na sebe také, že v době, kdy pracoval Nizozemsku, vyzkoušel nelegální drogy. V kavárně ke kávě obdržel brownies s obsahem THC. „Ale i potom, co jsem pozřel jednu brownie, jsem necítil žádný vliv. Takže nemůžu říct, jakou zkušenost jsem z toho měl,“ prozradil prezident.

Pořad hodlá prezident Pavel dělat pravidelně, vnímá to jako „příležitost, jak vylepšit komunikaci s občany“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žádný krok, který by směřoval k obnovení základní vojenské služby, se u nás nepřipravuje,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 27.08.2024 9:57:37
Proč mi to tolik připomíná Zápotockého výrok, večer před měnou 1.června 1953?

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…