Prezident asi vraždit nebude, řekl Pospíšil v ČT

20.09.2011 22:34 | Zprávy

Vláda v Poslanecké sněmovně navrhla ústavní změnu – přímou volbu prezidenta. V prvním čtení prošla. Znamená to ale větší pravděpodobnost, že budou prezidenta volit občané? Všechny strany tvrdí, že jsou pro, přesto se ale neshodují.

Prezident asi vraždit nebude, řekl Pospíšil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Vláda předložila svoji verzi, ke které máme zásadní výhrady," řekl stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier v pořadu Události, komentáře. „Byla celá řada jednání, kde koalice jednala se sociální demokracií o přímé volbě prezidenta. Pro ODS je návrh velkým kompromisem," oponoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Politologové jsou proti

Politolog Tomáš Lebeda k problému řekl, že politologové v Česku jsou jednoznačně proti přímé volbě. Podle něj by další posílení pozice prezidenta spíše ublížilo slabým vládám, které u nás obvykle jsou. „Pokud takto silné prezidenty posílíme ještě silnější legitimitou, bude to velmi významné a budou mít větší legitimitu než premiéři nebo vlády," uvedl.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Právě pravomoci prezidenta jsou tím, na čem se koalice s ČSSD zásadně neshoduje. Sociální demokracie chce oslabovat prezidentovy pravomoci, což se ale Pospíšilo zdá nelogické. „Je obvyklé, že v případě přímé volby prezidenta se jeho pravomoci buď zvýší, nebo zůstanou stejné," řekl.

„Není důvod, aby prezident nebyl trestně odpovědný," argumentoval Dienstbier. „Taková věc je až hnusně zneužitelná. Nějakou imunitu a omezení trestní odpovědnosti jistě mít má. Ale pokud si občané vyberou hlavu státu, v Evropě asi vraždy zrovna nekoná," řekl Pospíšil.

Psali jsme:
Přímá volba prezidenta může uspět. Pro je i ČSSD
Poslanci začnou probírat přímou volbu prezidenta
Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř
Sobotka: Zeman na Hrad, to ne. Vyškrtnul se sám

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…