Proč jste ještě v Německu? Vraťte se domů, je po válce. Německá firma odmítla syrského žadatele o práci a má průšvih

22.12.2017 9:38

Ze sousedního Německa přicházejí čím dál častěji zprávy, které vzbuzují pochybnosti o svobodě slova v zemi, k jejímuž demokratickému systému v poválečném období vzhlížel celý svět. Aktuálně však nad svobodou slova a demokracií často vítězí politická korektnost a multikulturalismus.

Proč jste ještě v Německu? Vraťte se domů, je po válce. Německá firma odmítla syrského žadatele o práci a má průšvih
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přes dva tisíce uprchlíků, co musely opustit vysídlovanou calaiskou džungli, se usadily v desátém pařížském okrsku kolem stanice metra Stalingrad

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil nejmenovaný autosalon v německém městě Warstein, které leží asi šedesát kilometrů východním směrem od Dortmundu. O pracovní pozici v autosalonu se ucházel syrský žadatel o azyl Salmi F., který přišel do země před dvěma lety. Na rozdíl od mnoha svých „kolegů“ se naučil poměrně dobře jazyk a společně s vysokoškolským diplomem a řidičským průkazem měl šanci se uplatnit na německém pracovním trhu.

Mnozí z Němců se však ptají, proč by měli syrští migranti i nadále zůstat v jejich zemi, když doma v Sýrii již válečný konflikt skončil. Ostatně německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou na začátku migrační krize před více než dvěma lety tvrdila, že stovky tisíc migrantů budou v Německu jen dočasně a vrátí se zpátky do svých zemí, až tam bude bezpečno. Na většině území Sýrie tomu tak je, ale deportace přesto nejsou úspěšné.

Podobného názoru byl také nejmenovaný autosalon ze zmiňovaného Warsteinu. Žadatel o práci ze Sýrie na svoji žádost obdržel dopis, ve kterém mu bylo řečeno, že by se raději měl vrátit do své vlasti, protože tam již skončila válka a pro obnovu země bude potřebnější než v Německu. Poměrně logická odpověď však syrského migranta šokovala a obrátil se na média. „Od svého příjezdu do Německa jsem dělal vše proto, abych zde sehnal pracovní místo,“ uvedl na webu Migazin, který se zabývá migrací.

„Chápu, když o mě zaměstnavatel nemá zájem. Ale je normální, aby mi odepsali tímto způsobem?“ zlobí se syrský „patriot“. Případu se okamžitě chytili experti na antidiskriminační problematiku. Anissa Bacharwala konstatovala, že dopis zaslaný společností Syřanovi je jasným důkazem porušení zákona o rovném zacházení. „Jde o diskriminaci na základě etnického původu a dotyčná osoba by měla mít i nárok na odškodnění.“

Společnost se krátce po zveřejnění celé kauzy v médiích omluvila a od dopisu se distancovala. „Reakce na žádost o práci jednoho z našich zaměstnanců nebyla správná a právem se stala terčem kritiky. Naše společnost udržuje přátelské kontakty s kolegy z Blízkého východu. Rádi bychom se dotyčnému uchazeči o práci ze Sýrie omluvili a požádali jej, aby nám dal druhou šanci,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…