Půjdete do kontejneru. Migranti do Evropy mají proč se bát

08.08.2024 8:23 | Zprávy

Vlády ve Velké Británii, Německu, Itálii i ve Francii slibují voličům, že budou řešit otázku imigrace do jejich zemí. Možným řešením je dohoda Itálie a Albánie o zadržování migrantů v Albánii, dokud nebude vyřízena, či zamítnuta jejich žádost o udělení azylu. Na pět let fungování takového tábora má jít 650 milionů euro za 5 let, tedy asi 16,4 miliardy korun. Ročně jde o takřka 5,5 miliardy korun.

Půjdete do kontejneru. Migranti do Evropy mají proč se bát
Foto: cestolino.cz
Popisek: Albánie

Server německého deníku Bild zaznamenal, jak by mohla v praxi probíhat dohoda o umísťování uprchlíků mířících do Itálie v Albánii. Konkrétně u starého vojenského letiště Gjader, kde vzniká kontejnerový tábor pro až 3 tisíce běženců. Tábor v místě, kde je v létě přes 30 stupňů a už při budování tábora si musejí stavební dělníci dávat přestávky.

Zpravodajský pořad Tagesschau veřejnoprávní televize ARD upozornil, že dělníci, kteří tábor staví, se řídí italským právem. Staví se tu kontejnerový tábor, protože ani podle albánského práva na něj není třeba vystavit stavební povolení.

„Kontejnerové domy v Gjaderu se sotva zdají vhodné pro dlouhodobé pobyty. Většinu prostoru zabírají dvě patrové postele, dvě kovové skříně a čtyři plastové židle. Do jednoho kontejneru by se měli vejít čtyři lidé. Sprchy a toalety jsou v jiné části kempu,“ napsal k tomu Tagesschau s tím, že většina lidí, kteří se v budovaném táboře ocitnou, pravděpodobně azyl nedostane a bude deportována do zemí, které jsou formálně bezpečné.

Albánská aktivistka Arilda Lleshiová ze Shengjinu o tom pochybuje. Vnímá to jako porušení práv, na která mají migranti nárok podle Evropské úmluvy o lidských právech. Tvrdí, že dohoda pomůže italské i albánské vládě, ale nemyslí na práva uprchlíků.

Ostatní lidé v regionu však podle Tagesschau doufají, že tábor bude mít pozitivní dopad na ekonomiku, zejména v Gjaderu. Itálie slibuje, že vytvoří pracovní místa pro obyvatele v azylovém táboře, jako uklízečky nebo pomocné síly v kuchyni. Jídlo pro tábor by se také mělo nakupovat na místě. Stovky italských policistů se musejí ubytovat v hotelech v okolních městech.

Tábor by měl být v provozu 5 let. Provoz tohoto tábora bude stát 650 milionů euro, v přepočtu asi 16,4 miliardy korun. A podle deníku Bild je to hodně drahý nápad. Nápad, který může pomoct i Německu při řešení migrační krize.

Server rakouského deníku Der Standard upozornil, že tábor už mohl být otevřený, ale jeho otevření se o pár týdnů odložilo.

Poprvé v historii EU budou azylové procedury zadávány do třetí země. A podle serveru rakouského deníku Der Standard je porušována úmluva o lidských právech, protože lidem nemá být dovoleno opustit tábor. Tábor v Gjaderu bude prvním zcela uzavřeným uprchlickým táborem v Evropě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bruselští ignoranti zapomínají, že evropa není nafukovací, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 08.08.2024 9:06:34

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…