Putin před dětmi: Takové tempo jsme na Donbase už dlouho neměli

02.09.2024 15:26 | Monitoring

S východním bojištěm na Ukrajině to nevypadá dobře. Rusové jsou stále blíž Pokrovsku, zdá se, že ukrajinská obrana v tomto sektoru slábne. A pokud padne Pokrovsk, s Ukrajinou a především s Donbasem bude zle. Ruský prezident Vladimir Putin dal během setkání s žáky v prvním dnu nového školního roku najevo spokojenost. „Takové tempo ofenzivy jsme na Donbasu dlouho neměli,“ řekl.

Putin před dětmi: Takové tempo jsme na Donbase už dlouho neměli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Válka na Ukrajině trvá již 922 dní a Rusové stále buší do ukrajinské armády. Především v Pokrovsku. Armáda agresora se blíží k městu s 60 tisíci obyvateli. Pro Ukrajinu spočívá problém v tom, že jde o klíčový železniční a silniční uzel, jak již před časem naznačil bývalý ukrajinský důstojník vystupující na sociální síti Facebook pod přezdívkou Tatarigami_UA. Ten varoval, že pád Pokrovsku by otevřel cestu k dalším ukrajinským městům.  

„Pokrovsk … leží západně od Avdijivky na klíčové železniční křižovatce. Stal se klíčovým distribučním centrem, které podporuje ukrajinské síly podél široké frontové linie od Vuhledaru až po sever Doněcka i dále,“ upozornil analytik.

A přiložil mapu, kde klíčové železnice zvýraznil červeně. Přes Pokrovsk prý vedou i klíčové silniční trasy, zvýrazněné na další mapě černě, takže logistický význam města je podle někdejšího ukrajinského důstojníka opravdu veliký. Podobně důležitý jako město Kramatorsk, který Ukrajinci stále drží.

Situace na frontě

„Silnice spojující Pokrovsk s Kostjantynivkou byla dlouho ruským cílem. Jeho odříznutí by zhoršilo zásobování vojáků v sektoru Bachmut–Horlivka. Potenciální ztráta Pokrovska představuje operační hrozbu pro logistiku v regionu, od Vuhledaru po Horlivku,“ upozornil analytik.

Situace na frontě

 

V podobném duchu se vyjádřil i Alexandr Kazakov, poradce prvního šéfa tzv. Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka a poradce předsedy prokremelské partaje Spravedlivé Rusko.

„Postup se zrychluje od června. Ruská armáda zrychluje a odpor protivníka klesá. To je zcela zřetelné. Dobytí Pokrovsku umožní rozetnout ukrajinské armádní uskupení na Donbasu,“ vysvětluje v rozhovoru se spolupracovníkem CNN Prima NEWS Jiřím Justem Kazakov.

A zdá se, že v této nelehké situaci se může Ukrajině dostat pomoci ze strany Polska. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru pro Financial Times zveřejněném 2. září prohlásil, že Polsko aktivuje svou obranu, pokud bude ruská armáda mířit raketami a drony až příliš blízko polskému území.

Ruské bezpilotní letouny a rakety se již dříve dostaly do polského vzdušného prostoru při útocích na Ukrajinu. Polští spojenci však podle polského premiéra Donalda Tuska doporučili vládě, aby se při řešení neidentifikovaných narušení vzdušného prostoru zachovala zdrženlivě.

„Členství v NATO nepřevyšuje odpovědnost každé země za ochranu vlastního vzdušného prostoru – je to naše vlastní ústavní povinnost,“ řekl Sikorski pro Financial Times.

„Osobně zastávám názor, že když nepřátelské střely vstupují do našeho vzdušného prostoru, byla by legitimní sebeobrana (zasáhnout je), protože jakmile přejdou do našeho vzdušného prostoru, hrozí nebezpečí, že trosky někoho zraní.“

Začátkem července Ukrajina a Polsko podepsaly dvoustrannou bezpečnostní dohodu, která zahrnovala závazek obou stran prověřit „proveditelnost možného zachycení raket a bezpilotních letounů odpálených v ukrajinském vzdušném prostoru ve směru na území Polska, v souladu s nezbytnými postupy dohodnutými polským úřadem, státy a zúčastněných organizací“.

Většina Poláků věří, že polská armáda by měla sestřelit ruské bezpilotní letouny, které se dostanou do polského vzdušného prostoru během leteckých útoků na Ukrajinu, podle průzkumu zveřejněného 1. září polským listem Rzeczpospolita.

Server téhož polského list cituje také ruského prezidenta Vladimira Putina, který během zahájení školního roku v republice Tuva zářil spokojeností.

„Jejich kalkulací bylo zastavit naše útočné akce v klíčových částech Donbasu,“ řekl Putin skupině studentů v Kyzylu, hlavním městě Republiky Tuva. „Takové tempo ofenzivy jsme na Donbasu dlouho neměli: Ruské ozbrojené síly nyní přebírají kontrolu nad územími o rozloze ne 200–300 metrů čtverečních, ale kilometrů čtverečních,“ pokračoval Putin.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jako Vydra v Kameňákovi, když ho povýšili a ještě mu tchýni přejelo auto "když se daří, tak se daří", raduju se s Vámi,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparadais , 02.09.2024 16:13:00
Vladimíre Vladimíroviči, jenom neztrácet tempo ať jste do příštího léto v Praze, je to tam horší než na frontě s ukronáckama

|  7 |  0

Další články z rubriky

Český občan zatčen ve Venezuele. Obvinění z pokusu o převrat a vraždu Madura

11:04 Český občan zatčen ve Venezuele. Obvinění z pokusu o převrat a vraždu Madura

Venezuelská vláda oznámila zatčení 14 osob, včetně tří Američanů, dvou Španělů a jednoho Čecha, kvůl…