Putinovo vítězství bylo podpořeno manipulacemi. Promlouvá Jiří Pospíšil, Gazdík, Fiala i Pirát

19.03.2018 22:03 | Zprávy

Vladimir Putin, který v neděli obhájil svůj mandát, bude stát v čele země dalších šest let. Čeští politici hodnotí výsledek ruských voleb podle serveru Aktuálně.cz skepticky. Zároveň výsledek volby nebyl pro českou politickou reprezentaci nikterak překvapující. „Putinův výsledek působí giganticky, ale byl výrazně podpořen volebními manipulacemi,“ říká například Pospíšil.

Putinovo vítězství bylo podpořeno manipulacemi. Promlouvá Jiří Pospíšil, Gazdík, Fiala i Pirát
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Výsledek se dal očekávat. Dokonce mohl být i vyšší,“ uvedl podle serveru Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že nepředpokládá, že by se v Rusku děly prudké změny. A v případě, že se dít budou, budou podle něj spíše k horšímu. Zároveň připomněl, že pokud v Rusku chybí svoboda médií a slova, pak lze o svobodných volbách opravdu pochybovat. „Toto nebezpečí hrozí i u nás,“ dodal.

Výsledek voleb nepřekvapil  ani předsedu starostů Petra Gazdíka. „Výsledek se očekával. Je jasné, že Rusko půjde dál cestou ‚řízené demokracie‘,“ uvedl. „K tomu se dá přičíst zatýkání aktivistů třeba jen za to, že měli v baťůžku masku Putina. Doufám, že se k podobnému stavu nedopracujeme i u nás,“ uzavírá Gazdík.

Předseda ČSSD Jan Hamáček vyjádřil své naděje, že se prezident Putin pokusí snížit napětí v Evropě. „Ze spolupráce může profitovat celá Evropa, ale míč je teď na straně Ruska. Ruská vláda by mohla začít tím, že konstruktivně přistoupí k vyšetřování útoku na bývalého ruského agenta Skripala ve Velké Británii,“ říká Hamáček.

Celá zpráva zde.

Mikuláš Peksa, poslanec za Piráty, také nevidí ve výsledku žádné velké překvapení. „Výsledek byl předem daný. Opoziční předák Navalnyj nesměl kandidovat, zbývající kandidáti byli vybráni tak, aby neměli šanci. Jediná podstatná otázka tedy zůstává, zdali bylo výsledku dosaženo spíše manipulacemi s volebními lístky, nebo je to důsledek všudypřítomné státní propagandy a cenzury opozičních názorů,“ říká Peksa s tím, že podle něj jsou ruské volby značně nedemokratické. „Jak mohly proběhnout demokratické volby v zemi, kde se jich opozice nesmí zúčastnit? Ruská Pirátská strana usiluje o formální registraci od roku 2009 a stále ji nezískala,“ podivuje se  Peksa.

Předseda ODS Petr Fiala na svém Twitteru uvedl, že demokracii nelze vztáhnout pouze k aktu voleb. „Demokracie vyžaduje více. Ruskou volbu plně respektujeme, naší volbou je nedostat se pod vliv Ruska. A chceme, aby toto zase respektovalo Rusko – i to putinovské,“ uvedl Fiala s tím, že doplnil, že nepředpokládá výraznější ruské politiky. „Všichni si přejeme, aby Rusko začalo respektovat mezinárodní řád a vylepšilo vztahy se Západem. To půjde ale těžko, když bude prezident Putin pokračovat ve svém dosavadním kurzu, jehož symbolem je anexe Krymu,“ říká Petr Fiala.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se domnívá, že výsledek potvrdil pevnost Putinova režimu v Rusku. „Putinův výsledek působí giganticky, ale byl výrazně podpořen volebními manipulacemi,“ říká Pospíšil. Ani on nepředpokládá, že by se Putinovo Rusko výrazně měnilo, což ani nesliboval. Na rozdíl od našeho prezidenta. „Rusko zůstane u své agresivní zahraniční politiky a ani doma určitě nepřestane porušovat lidská práva,“ dodává Pospíšil a zmiňuje Alexeje Navalného. „Vyloučení hlavního Putinova oponenta z účasti na hlasování nebo manipulace s volebními hlasy potvrzují, že Putinovi na demokratických volbách nezáleží. Jde mu jen o udržení vlastní moci,“ uzavírá.

„Všichni to čekali. Myslím, že to není žádné překvapení,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš s tím, že se domnívá, že vztahy s Ruskem po útoku ve Velké Británii se podstatně zhoršují. Připomněl otravu agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Sergeje Skripala, ze které Londýn viní Rusko.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na stranickém webu Putinovi gratuloval. „Dovolte mi popřát Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. Dostavil se předpokládaný výsledek. Rusko je bezesporu významným hráčem na světovém politickém poli a já věřím, že s Českou republikou budou i nadále udržovány korektní vztahy,“ napsal.

Blahopřání ke znovuzvolení zaslal i prezident Miloš Zeman. „Vaše přesvědčivé vítězství svědčí o tom, že drtivá většina Rusů preferuje stabilitu, předvídatelnost a perspektivnost, které ztělesňujete. Silná voličská podpora je také odrazem důvěry, již ruští občané ve vaše prezidentství vkládají,“ napsal Zeman do Moskvy s nadějí dalšího rozvoje vzájemných vztahů.   

Členové hnutí SPD na otázky nereagovali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Špatná předpověď pro Petra Fialu. Zdražení potravin, růst HDP mizerný. Jen lidé budou pořád mít práci

7:30 Špatná předpověď pro Petra Fialu. Zdražení potravin, růst HDP mizerný. Jen lidé budou pořád mít práci

Analytici České národní banky zveřejnili pravidelný přehled inflačních očekávání finančního trhu. Př…