Řádová sestra Boromejka: Zájem Havla o veřejnost byl vyrovnaný

22.12.2011 13:33 | Zprávy

Sestry Boromejky, které se v posledních měsících staraly o Václava Havla, prý na něm oceňovaly „normálnost.“ „Starost o Václava Havla byla naše dobrovolná služba, splácení občanského dluhu,“ řekla pak v rozhovoru pro Český rozhlas jedna z nich.

Řádová sestra Boromejka: Zájem Havla o veřejnost byl vyrovnaný
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

O Václava Havla v posledních měsících pečovaly na jeho chalupě na Hrádečku řádové sestry Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského.

„Když si vzpomenu na začátky, kdy se stal prezidentem, tak mi tehdy přišlo fascinující, že to je prezident, který se chová úplně normálně. Velmi blízce. Když jsem se pak ocitla v jeho přímé přítomnosti, v jeho domácnosti, tak jsem byla ráda, že jsem se nezklamala. Že to nebyl jen obraz z dálky. Že to tak opravdu bylo. Byl a zůstal nesmírně lidský. Neměla jsem dojem, že stojím vedle nějaké světově známé celebrity,“ vzpomněla řádová sestra Angelika Pintířová.

„Zúčastnila jsem se včerejšího smutečního průvodu a nejvíc na mě zapůsobil jeho klid. V průvodu jsem také viděla spoustu mladých lidí, což mě potěšilo,“ zmínila ke včerejším událostem sestra Angelika a dodala: „Starost o Václava Havla byla naše dobrovolná služba, splácení občanského dluhu."

Byl laskavý a dobrý

"Péči o Václava Havla jsem brala jako vyznamenání a poctu,“ uvedla k téže otázce sestra Evangelista.

„Cítila jsem, že stojím před velkým člověkem, který je dobrý, laskavý a tolerantní. Díky němu jsem si uvědomila, že právě pokorní lidé dávají druhým pocit ocenění,“ dodala Evangelista s tím, že její obdiv si Václav Havel zasloužil svou vyrovnaností, s níž nesl zájem veřejnosti.

Boromejky pečují nejen o nemocné a seniory, ale pomáhají také například drogově závislým, mají vlastní nemocnice i hospice.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě

10:55 Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě

Zatímco většina západních podnikatelů hledá cesty, jak se přizpůsobit tlaku na zezelenání průmyslu, …