Rakušan: Neodejdu. Nevidím k tomu důvod

20.09.2022 11:27

Chtějí mě dostat z politiky. Ale já neodejdu. Tato slova běžně pronáší Andrej Babiš (ANO) a to nejen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli které teď stojí před soudem. Ale tentokrát je pronesl předseda hnutí STAN Vít Rakušan. A vysvětlil proč neodejde.

Rakušan: Neodejdu. Nevidím k tomu důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Už když se řešila kauza kolem Petra Mlejnka, který nakonec oznámil, že v čele civilní rozvědky - Úřadu pro zahraniční styky a informace - končí, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) začal dávat najevo, že je kvůli Mlejnkovi pod palbou, neboť si některé kruhy přejí, aby zmizel z politiky. Ale on opakovaně zdůraznil, že jim tu radost neudělá a nezmizí.

Tlak na odchod STAN a Rakušana vyvíjí podle ministra vnitra hnutí ANO, které mělo z Rakušanova pohledu Česko dlouho „v drápech“.

„Ten tlak na STAN, ta urputná pozornost a snaha najít cokoliv nového, nejlépe každý den. To není jenom uraženost ješity, který dostal pár knokautů v televizních debatách. To je součást války o charakter téhle země. Být skutečně na západě, nebát se pomáhat třeba Ukrajině, nebát se Putina označit za válečného zločince, neuvažovat na rozdíl od vždy připraveného čísla dvě Havlíčka o tom, že by nám soudruzi z východu stavěli jadernou elektrárnu. Tihle hoši chtějí svůj byznys, prachy, vliv a pocit moci. Čím absolutnější, tím lepší. Kamarád Vladimir je velký vzor,“ napsal Rakušan už v srpnu.

„Tuhle zemi měli v drápech osm let. Prorostli státem a jeho aparátem jako rakovina. Metastázy vlivu nalézáme všude, kam se podíváme. A … v tomhle kontextu je dobré si říct, kdo a proč vlastně vadí. Jasně. Oslabený STAN, který zmizí z vlády a tím se přepíše politické hřiště. Na tahu bude prezident a může začít jeho poslední velká partie na rozloučenou,“ pokračoval.

Vít Rakušan promlouvá

Vít Rakušan promlouvá

Vít Rakušan promlouvá

Teď v rozhovoru pro MF Dnes zdůraznil, že opravdu neodejde.

„Ve svém rodném Kolíně stále chodím po ulicích, nepoužívám ochranku, bavím se s lidmi. Spíš si myslím, že to je zase pokus někoho z té politiky dostat. ... Tak se podívejte, co se odehrává, ono je to celkem normální. Na rozdíl od Babiše ale nikde netvrdím, že to je účelovka, nikde nekničím a nevydávám silná prohlášení, že to je něco, co by do politiky nepatřilo. Naopak říkám, že na Ministerstvo vnitra mám, že tam patřím a je za mnou spousta dobrých výsledků," pravil Rakušan.

Redaktoři MF Dnes mu připomněli průzkum agentury Median pro Český rozhlas, podle kterého si 56 procent dotázaných myslí, že by Rakušan měl ministerstvo opustit. 27 procent dotázaných je s prací Víta Rakušana spokojeno a 17 procent nemá jasně vyhraněný názor.

Šéf hnutí ANO už teď ví, jak se k tomu postaví. „K odchodu z Ministerstva vnitra nevidím žádný důvod,“ poznamenal Rakušan.

Celá vláda a hnutí STAN podle Rakušana pracuje v energetické krizi ve prospěch občanů, stejně jako členové STAN v obcích a městech a lidé to ocení.

„My přišli jako vláda rozpočtové odpovědnosti a ani v této těžké době nechceme toto schéma opustit. Toho jsme se dlouho drželi, reagovali jsme na krizi i jednotlivé ceny, které ještě v květnu nevypadaly, že by se mohly dostat na takovou výši jako na podzim. Ano, 12 korun za kilowatthodinu je cena, která v sobě má potenciál obrovského společenského napětí, zchudnutí střední třídy. Vláda tedy reagovala. Lidé už na podzim na fakturách uvidí, že jim vláda výrazně pomohla. Mimochodem, říkal jste, co povídal premiér Fiala. My jsme ale hnutí STAN. A v hnutí STAN jsme už v letních měsících, když jsme viděli tu dynamiku, na předsednictvu diskutovali o možnosti zastropování cen jako o možném řešení této extrémní situace,“ upozornil Rakušan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…