Rusko a Čína ohrožují postavení a prosperitu USA, chystá se oznámit Trump

18.12.2017 16:55

45. prezident USA Donald Trump připravuje novou bezpečnostní strategii země, ve které podle agentury Reuters oznámí, že Rusko a Čína ohrožují postavení Spojených států ve světě a jejich prosperitu.

Rusko a Čína ohrožují postavení a prosperitu USA, chystá se oznámit Trump
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

„Jsou odhodláni přiškrtit a omezit jejich svobodu ve jménu posilování svých vojenských kapacit,“ oznámí podle Bílého domu v nové strategii Trump o Rusech a Číňanech. Rusko a Čína se snaží rozšiřovat svůj vliv, což povede ke snížení vlivu USA ve světě.

Zatímco Trumpův předchůdce Barack Obama označoval za jednu z hrozeb pro Spojené státy i klimatické změny, Trump se tento bod chystá vypustit. Mnohem větší důraz bude kladen na ochranu hranic Spojených států nebo energetickou bezpečnost – ve jménu Trumpova předvolebního hesla „Amerika především“. Prezident současně hodlá důrazněji prosazovat obchodní zájmy USA ve světě.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

V dokumentu se prý zájemci také dočtou, že Spojené státy už si nejsou jisty tím, že větší zapojení Ruska a Číny do mezinárodních organizací učiní z těchto zemí standardní partnery Spojených států. Trump tak částečně mění svůj přístup k Rusku. Už v předvolební kampani sliboval, že se pokusí zlepšit vztahy s Ruskem. Místo oteplování vzájemných vztahů se v USA stále řeší aféra pokusů o ovlivňování amerických prezidentských voleb z ruské strany.

Jistá ostražitost ve vztahu Spojených států, Číny a Ruska Trumpovi ovšem nijak nebrání podat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pomocnou ruku v boji proti terorismu. Informace CIA pomohly odvrátit chystaný teroristický útok v Petrohradě.

Terorismus je další z řady hrozeb, které ve své nové bezpečnostní strategii Trump zmíní. Kromě teroristů představují riziko pro Spojené státy také Írán a Severní Korea se svým jaderným arzenálem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…