Rusové vyrábějí a nelze s tím nic dělat. Tak zní vyhlídka Ukrajinců

24.10.2024 9:32 | Zprávy

Náčelník Hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov nastínil další možný vývoj ruské agrese proti Ukrajině, která se změnila v opotřebovací válku. A někdejší ukrajinský důstojník, vystupující na sociálních sítích pod jménem Tatarigami, přidal několik čísel. Ukázal na slabé místo Rusů, ale také na slabé místo Ukrajinců. Před Ukrajinci stojí minimálně jeden vážný problém. A spíše jich bude víc, protože Rusové postoupili u města Selydove v Doněcké oblasti.

Rusové vyrábějí a nelze s tím nic dělat. Tak zní vyhlídka Ukrajinců
Foto: Repro X
Popisek: Ukrajinská technika po zásahu dronem

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již více než dva a půl roku a obě strany jsou vyčerpané. Zdá se, že Ukrajinci v tuto chvíli tahají za kratší konec, protože Rusové postupují i v místech, kde Ukrajinci celé měsíce odolávali jejich tlaku, jako u Časiv Jaru. Ale také u Toretska, přes Vuhledar, a tak dále.

Ale Tatarigami spolu s kolegy připravil analýzu, ve které ukázal, že ani Rusové na tom nejsou nijak skvěle. Od počátku války prý ztratili asi 3 tisíce tanků a nahrazují je jen skládáním dílů ze starších tanků v novější verze.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 19207 lidí
„Podrobnější hodnocení poskytuje analytik OSINT s přezdívkou High Marsed, který sleduje úložiště pod širým nebem a sdílí poznatky na X (dříve twitter). Uvedl, že do 6. července 2024 klesly ruské zásoby T-55 o 31 %, T-62 o 37 % a T-80B o 79 %, přičemž ze skladu bylo odstraněno pouze 9 % T-72. Vzhledem k tomu, že od začátku své rozsáhlé invaze na Ukrajinu ztratilo Rusko přes 3000 tanků (informace, které mohou být nezávisle potvrzeny open-source projekty, jako je Oryx nebo Warspotting), Rusko ztratilo více tanků, než mělo za celou svou předválečnou aktivní tankovou sílu a také více než 30 % jeho nejpokročilejších samohybných dělostřeleckých a vícenásobných raketometných systémů. Zpráva od vedoucí analytičky Dary Massicotové, kterou zveřejnila Carnegie Endowment for International Peace, dále uvádí, že se očekává, že Rusko do roku 2026 vyčerpá své zásoby vojenského vybavení ze sovětské éry,“ napsal Tatarigami.

Ve stejné analýze však zaznělo i varování, že Rusové navyšují výrobu raket, zejména Iskander-M.

„Pro Ukrajinu je to vážný problém, protože se v současnosti nemůže před těmito raketami plně chránit. Omezený počet systémů Patriot nemůže plně ochránit města a celou frontovou linii. Navíc samotné balistické střely představují problém pro většinu systémů protivzdušné obrany,“ uvedl Tatarigami s kolegy ze svého analytického týmu.

Co s tím? Tatarigami prohlásil, že by Ukrajincům pomohlo, kdyby západními zbraněmi mohli zasáhnout sklady těchto raket v hloubi Ruska. Pak by Rusové neměli na Ukrajinu čím střílet.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
1%
hlasovalo: 26047 lidí
Podle stejné zprávy Carnegie Endowment se ruská výroba vojenského vybavení, kromě dronů, na počátku roku 2024 ustálila. Další expanze je nepravděpodobná, pokud nebudou postaveny nové továrny nebo vláda nepodstoupí značné riziko dočasného zastavení vývozu nebo uzavření výrobních linek a předělá a zmodernizuje stávající zařízení. Analytici dodali, že kdyby Rusko začalo stavět moderní závody s veškerým potřebným vybavením a personálem, zprovoznění takové výroby by trvalo více než rok. To znamená, že jakékoli významné rozšíření by nebylo možné před druhou polovinou roku 2025.

Tatarigami s odvoláním na Budanova připomněl, že Rusům významně pomáhají dodávky munice z KLDR. Ukrajinci na druhé straně v maximální možné míře využívají produkci dronů, a to i dronů námořních, které značně zredukovaly útočné možnosti ruské Černomořské flotily.

Ukrajinci by podle Tatarigamiho měli myslet ještě na jednu věc.

„Nízký počet vozidel a ekonomické potíže nemusejí stačit k tomu, aby Putina donutily ukončit válku,“ napsal Tatarigami s tím, že Putin může nějak svou armádu donutit, aby do Ukrajiny dál bušila, což zemi na nikoli krátkou dobu ochromí. Zvlášť, když se západní spojenci Ukrajiny už teď tváří, jak je válka unavuje.

„Zahraniční pomoc je často nepopulární záležitostí v domácí politice a stává se častým terčem opozičních stran, které obviňují vládu, že upřednostňuje zahraniční výdaje před naléhavými problémy doma, jako je školství, zdravotnictví a infrastruktura,“ dovedl Tatarigami svůj text k závěru.

Anketa

Zvrátí Ukrajinci průběh války pomocí nově dodaných západních zbraní?

hlasovalo: 20974 lidí
Ukrajinský veterán Constantine, který bránil svou zemi před Ruskem už od roku 2014, vyzdvihl příběh jedné ruské rodiny z Rostova na Donu. Příběh devatenáctiletého mladíka, který se rozhodl, že si vydělá nějaké větší peníze vražděním Ukrajinců. Dorazil na frontu a padl. Otec tohoto mladíka si řekl, že pomstí mrtvého syna, povraždí pár Ukrajinců a vydělá nějaké větší peníze. Dorazil na frontu a padl. Druhý syn ze stejné rodiny oznámil světu, že pomstí smrt bratra a otce. Vydělá si k tomu navíc nějaké lepší peníze a povraždí pár Ukrajinců. Dorazil na frontu. A padl.

„Takovouhle sr**ku nevymyslíš,“ uzavřel příběh zkušený voják Constantine.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Jenže mezitím co ukrajinský veterán popisuje příběh jedné ruské rodiny, která tolik toužila po vraždění Ukrajinců, washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Rusové dosáhli dalšího taktického úspěchu. V Doněcké oblasti vstoupili do města Selydove a hrozí, že obklíčí ukrajinské jednotky.

„Ruské síly v posledních dnech učinily významný taktický pokrok v Selydove a jeho okolí. … Ruský postup do Selydove, stejně jako územní zisky na jih a sever města, mohou brzy způsobit stažení ukrajinských jednotek z oblasti, aby se vyhnuly uvěznění v hroutící se kapse. Zdá se však, že ukrajinské síly se zavázaly k silné obraně Selydove a ruský postup do značné míry zpomalily,“ napsal institut.

válka na Ukrajině

 

 

 

 

 

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 38 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže Rusové stále , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 24.10.2024 10:07:14
čerpají ze skladových zásob zbraní ze sovětské éry. Čili to nejnovější zřejmě ještě nepoužili. A podíváme-li se na dnešní vedení války, tak v ní mají místo tanků stále větší slovo drony a rakety. A těch má Rusko evidentně dost. A jako obvykle o ztrátách Ukrajiny, které musí býr ohromující, ani slovo. Tuto válku může zastavit Amerika hned, prostě to Zelenskému nařídí a s Rusy se domluví. Tak, ajo mu nařídila, že ji musí vést i když i herci muselo být jasné, že Ukrajinu žene do smrtící pasti. Čím déle bude Amerika váhat, tím více se bude Ukrajina zmenšovat a vylidňovat. Ale možná, že právě o to jde.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…