Rusové zasáhnou přehradu a svedou to na Ukrajince, zní z USA

20.10.2022 9:14

Zatímco na ukrajinské civilisty dál dopadají ruské rakety a íránské drony, o kterých jak Rusové, tak Íránci tvrdí, že to v žádném případě nejsou íránské, někdejší italský premiér Silvio Berlusconi obnovuje prostřednictvím dopisů vřelé vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle BBC toto Berlusconiho chování pravděpodobně přivodí nové italské premiérce Giorgii Meloniové bolest hlavy. Jedna z ruských raket totiž v posledních hodinách v Záporoží zasáhla i školu. A teď prý Rusové mohou chystat operaci pod falešnou vlajkou.

Rusové zasáhnou přehradu a svedou to na Ukrajince, zní z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Vladimir Saldo, představitel ruské okupační zprávy v Chersonu, oznámil, že z města je evakuováno asi 50 až 60 tisíc civilistů. Ale ruští vojáci podle něj zůstanou a budou se bránit ze všech sil, budou prý bojovat s ukrajinskou armádou na život a na smrt.

Zprávy z bojů nejen o Cherson přinesla britská BBC. Ta také upozornila, že podle ukrajinské strany Rusové obyvatele Chersonu zastrašují. Ruský prezident Vladimir Putin nechal v Chersonu, ale i v dalších regionech okupovaných Ruskem, které byly v pseudoreferendech připojeny k Ruské federaci, vyhlásit stanné právo. BBC upozornila, že podle ruského práva umožňuje stanné právo posílení armády, zákaz vycházení, omezení pohybu, nastolení různých forem cenzury a internaci cizích státních příslušníků.

Podle amerického institutu pro studium války (ISW) je také možné, že Rusové pod falešnou vlajkou udeří na hráz přehrady Kachovka u elektrárny zásobující město energií.

„Ruské síly také nastavují informační podmínky k provedení útoku pod falešnou vlajkou na vodní elektrárnu Kachovka a mohou se domnívat, že prolomení hráze by mohlo zakrýt jejich ústup z pravého břehu řeky Dněpr a zabránit/zdržet ukrajinské postupy přes něj,“ napsal institut.

ISW promlouvá

Vedle toho Putin nechal zvýšit bezpečnostní opatření v ruských regionech sousedících s Ukrajinou, jako je Bělgorodská oblast. Nařízení se ale týká i Krymu.

Institut tvrdí, že Vladimir Putin nestanovil okamžité další kroky podle stanného práva nebo zvýšené úrovně připravenosti, ale udělil krajským guvernérům rozsáhlé nouzové pravomoci a dal místním úřadům do 22. října vypracovat a předložit konkrétní návrhy na tyto další kroky.

ISW promlouvá

A v této situaci se podle BBC Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér a dnes člen rodící se nové italské vládní koalice, snaží opět navázat vztahy s Vladimirem Putinem, o kterém v minulosti mluvil jako o svém příteli.

Podle BBC Berlusconi vyvolal doslova „bouři“, když v době, kdy většina Západu uvaluje na Putinvův režim nové a nové sankce, oznámil, že s Putinem obnovuje vztahy skrze sérii „milých dopisů“, v nichž ho ruský vůdce označil za „číslo jedna mezi svými pěti nejlepšími přáteli".

Ve zvukovém záznamu ze setkání Berlusconi uvedl, že mu Putin poslal k narozeninám 20 lahví vodky a „velmi milý dopis".

Podle BBC toto Berlusconiho chování pravděpodobně přivodí nové italské premiérce Giorgii Meloniové bolest hlavy.

Mezitím na ukrajinská města dál dopadají i ruské rakety a ukrajinské kamikaze drony, o kterých však jak Íránci, tak Rusové tvrdí, že to rozhodně nejsou íránské drony. Z Ruska zaznívá, že ve válce na Ukrajině, kterou striktně nazývají speciální vojenskou operací, využívají jen a jen ruské zbraně.

Dmitrij Poljanskij, první zástupce stálého zástupce Ruska při OSN, na tiskové konferenci po zasedání Rady bezpečnosti novinářům podle americké zpravodajské stanice CNN řekl, že všechny drony použité proti Ukrajině jsou ruské - nikoli íránské - a tvrzení o opaku označil za „dezinformační kampaň" Západu.

V rozhovoru s novináři po zasedání Rady bezpečnosti OSN za zavřenými dveřmi uvedl íránský velvyslanec při OSN Amir Saeids Iravaní prakticky totéž. Západní země podle něj vedou proti Íránu dezinformační kampaň, a uvedl, že Teherán by dodávkami bezpilotních letounů do Ruska neporušil rezoluci Rady bezpečnosti.

„Írán je pevně přesvědčen, že žádný z jeho vývozů zbraní, včetně bezpilotních letounů, do jakékoli země nespadá pod ustanovení čtvrtého odstavce přílohy B rezoluce 2231,“ řekl velvyslanec s odkazem na rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2231, která omezuje některé transfery zbraní do Íránu nebo z něj.

Spojené státy, Velká Británie a Francie vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby informovala „o nedávných důkazech, že Rusko nezákonně pořídilo íránské bezpilotní letouny, které používá ve své válce proti Ukrajině". Žádal to v prohlášení po středečním zasedání Nate Evans, mluvčí americké mise při OSN.

Poljanskij však uvedl, že sekretariát OSN „nemá žádný mandát k vyšetřování čehokoli, co se týká rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231".

S odoláním na ukrajinské úřady CNN oznámila, že ruské rakety v posledních hodinách zasáhly mimo jiné i školu v Záporoží.

„Dnes ráno kolem 7:20 (místního času) ruští teroristé provedli raketový útok na území dětské specializované školy v obci Komyšuvacha," uvedl na Telegramu Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta. „Informace o zničení a obětech se upřesňují.“

Vedle toho dopadly ruské rakety také na elektrárnu v oblasti Kryvyj Rih.

„V oblasti Kryvého Rihu to byla nervy drásající noc. Rusové zasáhli průmyslový podnik a objekt energetické infrastruktury, což vedlo k vážným škodám. Reakční týmy pracují," uvedl ve čtvrtek na Telegramu náčelník dněpropetrovské regionální vojenské správy Valentyn Rezničenko. „Podle prvních zpráv nejsou žádné oběti. V ostatních oblastech se noc obešla bez mimořádných událostí a v současné době je situace klidná,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…