Ruští vojáci přijíždějí do Běloruska. Minsk tvrdí, že je přišli ochránit

15.10.2022 21:23

Do Běloruska dorazily první kolony ruské armády, které jsou podle tamního vůdce Alexandra Lukašenka reakcí na údajnou „hrozbu pro Bělorusko ze strany Kyjeva a jeho podporovatelů na Západě“. Přestože se spekuluje o tom, že může jít o kroky Minsku vedoucí k přímému zapojení Běloruska do konfliktu na Ukrajině na straně Moskvy, běloruské ministerstvo tvrdí, že jde pouze o opatření v rámci snahy o „posílení ochrany hranic“.

Ruští vojáci přijíždějí do Běloruska. Minsk tvrdí, že je přišli ochránit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
O vstupu ruských vojsk informovalo v soboru samo běloruské ministerstvo obrany, přičemž tvrdí, že jde pouze o součást regionálních sil „výhradně pro posílení ochrany a obrany“ hranic s Ukrajinou.

„Všechny činnosti, které jsou v současné době prováděny, jsou zaměřeny na adekvátní reakci na akce v blízkosti našich hranic,“ uvádí podle agentury Reuters ke kroku běloruské ministerstvo.

Běloruská armáda, čítající okolo 60 tisíc osob, již na začátku letošního roku na ukrajinskou hranici vyslalo 6 praporně-taktických skupin a v rámci ruského vojenského napadení Ukrajiny Bělorusko na začátku invaze poskytlo Moskvě své základny.

Přestože tak samotný útok na Ukrajinu probíhal z běloruského území, Bělorusové se zatím napřímo do konfliktu oficiálně nezapojovali.

Změnu této zdrženlivější politiky Běloruska a možnou další eskalaci konfliktu však v posledních dnech podle Al-Džazíry naznačovaly výroky běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který oznámil záměr vytvořit společné rusko-běloruské síly a obvinil rovněž Polsko, Litvu a Ukrajinu z výcviku běloruských radikálů, kteří prý mají „provádět sabotáže, teroristické útoky a organizovat vojenskou vzpouru“ v jeho zemi.

Běloruské ministerstvo obrany ve svém stanovisku po příjezdu ruských vojáků uvedlo, že šlo o rozhodnutí přijaté z důvodu napětí v pohraničí s Ukrajinou. „Rozhodnutí o vytvoření regionálního uskupení vojsk bylo přijato za účelem posílení ochrany a obrany státní hranice svazového státu na území Běloruska. Rozhodnutí bylo přijato z důvodu pokračující aktivity v oblastech, které s námi hraničí,“ zveřejnilo na telegramu.

Kromě těchto slov také připojilo video, které zachycuje vítání ruských vojáků chlebem a solí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…