Rychetský v přímém přenosu přiznal kaňku na pověsti Fremra. Pak došlo na Baxu. Má se bát?

27.08.2023 16:33 | Monitoring

V prvních měsících ve funkci prezidenta republiky měl před sebou Petr Pavel velký úkol. Předvýběr celkem sedmi ústavních soudců. Mise se zadrhla těsně před cílem. Jméno Roberta Fremra přitom v justici rezonovalo. Podporu senátorů nakonec získal, krátce nato se ale na prezidenta obrátili senátoři Marek Hilšer a Hana Kordová Marvanová s tím, že Robert Fremr měl podle archivů před rokem 1989 trestat lidi za emigraci z Československa. Fremr se následně své nominace vzdal. O tomto tématu hovořil emeritní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Rychetský v přímém přenosu přiznal kaňku na pověsti Fremra. Pak došlo na Baxu. Má se bát?
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Otázkách Václava Moravce.

Právník Jan Kysela, jenž radí prezidentu Pavlovi, se nechal slyšet, že na ústavního soudce již prezidentu Pavlovi nedoporučí nikoho, kdo by působil v justici před rokem 1989. Je to dobré kritérium pro výběr členů Ústavního soudu?

„Rozhodně to není rozhodující kritérium. To, kdo by měl být v té skupině lidí nominovaných k Ústavnímu soudu, je podle mě věcí nejen odborné způsobilosti, ale i dalo by se říci, celoživotní jisté mravní způsobilosti a já bych řekl hodnotového zakotvení. Protože Ústavní soud je přece jenom instituce, která už nemá nad sebou nikoho a je povolaná nejen k tomu, aby chránila ústavu před zákonodárci, ale zejména, aby chránila občany před veřejnou mocí. To je nezastupitelné poslání toho Ústavního soudu a to, že veřejná moc má vždycky tendence rozšiřovat své působení a zasahovat vlastně do svobod a práv jednotlivců, to je jedno, jestli osob právnických nebo fyzických, to je trvalý rys všech i demokratických států, takže tady ta role ochrany občana, ochrany každého před tou veřejnou mocí je skutečně nezastupitelná,“ poznamenal Rychetský.

„Je třeba si uvědomit, že Ústavní soud je patnáct soudců. Vždycky rozhodují v nějakém sboru, žádné meritorní zásadní rozhodnutí Ústavního soudu nemůže přijmout jeden soudce. Z toho hlediska je dobře, když je složen z právníků, kteří prošli různými profesemi v rámci toho právnického stavu. Není dobré, aby byl složen jenom ze soudců, ale zrovna tak by nebylo dobré, aby tam nebyl žádný soudce, který tam někdy v minulosti soudil. Je celá řada, a musím říct, že to byly stovky, možná tisíce soudců, kteří se nezpronevěřili. Někteří neměli ani možnost, abych tak řekl, ale celá řada z nich prostě působila v justici i v tom minulém režimu, soudili civilní věci, soudili různé obchodní spory a to, že byli soudci, je nemůže jednou provždy diskvalifikovat, to si myslím, že by nebylo vůbec namístě,“ dodal Rychetský. 

Své pak řekl i k Robertu Fremrovi, kterého se Rychetský v minulosti zastával.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22591 lidí
„Skutečně jsem netušil, že soudil ty 109, ještě k tomu v takovém rozsahu. Pan doktor Fremr, pro nás, myslím tu právnickou veřejnost, byl znám především svým velmi kvalitním renomé a působením, kdy reprezentoval Českou republiku v mezinárodních justičních institucích, a tam tedy obstál. To, že se ukázalo, že se skutečně podílel svým osobním rozhodováním v těch kauzách, my tomu říkáme 109, to znamená to opuštění republiky, neříkám, že to pro mě bylo překvapení, ale pravda je, že ty rozsudky, v této věci vydávané, jsou skvrnou na pověsti toho, kdo takové rozsudky vydával. To nelze prostě oddiskutovat,“ zmínil Rychetský.

Může tato minulost dohnat i současného předsedu Ústavního soudu Josefa Baxu, který připustil, že nějaké takovéto případy mohl soudit také?

„Já to samozřejmě nevím, nepochybuji o tom, že ta jistá mediální oblast se bude snažit vyhrabat na každého co nejvíc. A je to dobře. Protože, nedá se nic dělat, musíme být pod jasnou kontrolou veřejnosti. Já bych jenom chtěl říct jednu věc: Já to v žádném případě neobhajuji. Já jsem sám dostal umístěnku na soud, okamžitě jsem tam protestoval. To byly poslední soudy, kde ještě byly politické procesy, když už ne hrdelní, ale byly hanebné. Během asi dvou měsíců mě vyrazili, a ještě začali trestně stíhat, protože jsem se prostě velmi kriticky vyjádřil, no urazil jsem toho prokurátora, který žaloval ta děvčata za majálesové události, takže jako moje situace je trochu jiná, ale jedno je dobré říct. To je období, které bych nazval obdobím tvrdého právního pozitivismu. Prostě, co je v zákoně, to je dáno, a celá řada těch právnických generací vůbec neuvažovala o tom, jestli ten zákon je, nebo není přijatelný eticky. Je to zákon a řídili se jim. To neznamená, že nebyli soudci, kteří to odmítli,“ dodal.

„Takže shrnuto: Je to jistá kaňka na jeho minulé kariéře a myslím si, že je namístě, že rezignoval na tu nominaci,“ dodal Rychetský ještě ke Fremrovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Devastace země., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 27.08.2023 17:11:59
Rychetský, který umožnil spojení malých stran do koalice ve volbách, má velký podíl na devastaci této země. Malé strany, toužící po moci, přivádí tuto zemi k zániku. Této vládě důvěřuje jen 2 % obyvatel, přesto tu budou škodit další roky. Smutný konec této země.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…