SPD v Braniborsku těsně před AfD. Scholz se „vyhnul kulce“, zní z USA

23.09.2024 16:15 | Monitoring

Německý kancléř Olaf Scholz se vyhnul kulce, obrazně řečeno. Vítězství sociálních demokratů v zemských volbách v Braniborsku mu koupilo čas. Jeho pozice je přesto teď tak špatná, že si toho všímají až za mořem. Konkrétně v listu New York Times. Sociálním demokratům v Braniborsku proti AfD pomohla i CDU. A sama na to doplatila slabým volebním výsledkem.

SPD v Braniborsku těsně před AfD. Scholz se „vyhnul kulce“, zní z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Nadpoloviční většina Němců by uvítala, kdyby se všeobecné volby, plánované na září příštího roku, konaly dříve. Všimli si toho až v USA, konkrétně v listu New York Times. Scholz je v New Yorku na Valném shromáždění OSN a americkým novinářům oznámil, že po vítězství v Braniborsku je nálada v sociální demokracii „dobrá“.

Šéfredaktorka Deutsche Welle Michaela Küfnerová však Scholzovu spokojenost krotila. „Prohra by byla hrozná, ale ani výhra není nic, co by mu bylo připsáno.“ 

Ale podle serveru Politico se kancléř Olaf Scholz, obrazně řečeno, „vyhnul kulce“, když jeho sociální demokraté dokázali zvítězit ve spolkové zemi Braniborsko s centrem v Postupimi a svou 30 let trvající vládu v této části Německa prodloužit o další roky.

Sociální demokraté získali ve volbách 30,9 %, zatímco druhá Alternativa pro Německo (AfD) získala 29,2 %. Aliance Sahry Wagenknechtové skončila třetí se ziskem přes 13 % hlasů. CDU získala v tomto politickém klání bramborovou medaili za zisk přes 12 % hlasů.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

3%
95%
hlasovalo: 36023 lidí
„Bojovný německý kancléř Olaf Scholz se v neděli vyhnul kulce, když jeho sociální demokraté (SPD) odrazili krajní pravici v klíčových regionálních volbách ve východní spolkové zemi Braniborsko. Vítězství Scholzovi, který se snaží udržet pohromadě svou rozvrácenou trojkoalici, kupuje čas – alespoň prozatím. Jeho popularita dosáhla rekordních minim a byl dokonce požádán, aby nevedl kampaň v Braniborsku kvůli jeho neoblíbenosti u voličů,“ napsal server Politico.

Kdyby sociání demokraté v Braniborsku prohráli, z pohledu serveru by to navýšilo tlak na Scholze, aby vypsal předčasné volby. Dietmar Woidke, dosavadní zemský premiér ze sociální demokracie, ostatně do značné míry stavěl kampaň na tom, že Scholze v Braniborsku schoval.

A Scholzovi pomohlo ještě něco. „SPD získala nečekanou podporu poté, co saský premiér Michael Kretschmer z CDU podpořil Woidkeho a řekl středopravicovým voličům, že by dávalo větší smysl podporovat SPD a blokovat AfD, než podporovat CDU. Zdá se, že neortodoxní krok Kretschmera, populární postavy ve východním Německu, pomohl dostat SPD přes čáru, ačkoli také přispěl k nejhoršímu výsledku CDU na východě (Německa),“ napsal server Politico.

AfD v Braniborsku zabodovala především mezi mladými voliči. Server magazínu Der Spiegel napsal, že AfD u mladých posiluje. Už potřetí. „Nejprve Sasko a Durynsko, nyní také Braniborsko: AfD se stala nejsilnější silou mezi mladými voliči; strana získala o 16,5 procentního bodu více než v roce 2019,“ napsal server s tím, že Zelení naopak o 24 procentních bodů oslabili. Jedná se o voliče ve skupině 16 až 24 let.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

13:58 Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

Jan Skopeček (ODS) stojí ve Středočeském kraji před zásadním rozhodnutím, zda vytvořit koalici s hnu…