STAN venku, lidovci také, topka sotva nad vodou. Čísla o koalici nehovoří pěkně

29.07.2022 12:15

Agentura Median představila letní předvolební průzkum, v němž se tisícovky lidí zeptala na jejich aktuální politické preference. Průzkum probíhal od konce května do počátku července letošního roku a ukázal, že politické scéně z hlediska nálad voličů kraluje Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Přesto průzkum poodhalil také dvě překvapení. Nahlédněte.

STAN venku, lidovci také, topka sotva nad vodou. Čísla o koalici nehovoří pěkně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Průzkum společnosti Median probíhal od 20. května do 4 července. Sběr provádělo více než 30 tazatelů ve více než 60 okresech ČR.

Tento průzkum ukázal, že kdyby teď proběhly volby do Sněmovny, jejich jasným vítězem by byl s 29 procenty hlasů Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Druhá ODS, dnes nejsilnější vládní strana, by získala 16,1 procenta hlasů. Na třetím místě, a tedy ještě na pomyslném žebříčku vítězů, by se ocitla SPD v čele s Tomiem Okamurou s 12,5 procenty hlasů.

Ale Okamurovi na záda dýchají Piráti, kteří jsou svým způsobem překvapením tohoto průzkumu. Podporu jim vyjádřilo 11,8 procenta voličů.

Dalším překvapením je výsledek ČSSD, která v tomto průzkumu získala 5,5 procenta, skončila hned za Piráty a předběhla další dnes vládní strany, konkrétně TOP 09 , která by získala 5,2 procenta hlasů voličů a jen těsně by pronikla do Sněmovny, ale také hnutí STAN, které by se se ziskem 4,8 procenta hlasů do Sněmovny nedostalo. Totéž platí o lidovcích, kteří by se ziskem 4,6 procenta taktéž zůstali mimo Sněmovnu.

Komunisté by v tomto průzkumu získali jen 2,8 procenta hlasů, Přísaha Roberta Šlachty 2,2 procenta, Zelení 1,8 a uskupení tří stran - Trikolory, Svobodných a Soukromníků 1,6 procenta hlasů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…