Sabotáž ve Finsku? Kolem Ruska se vznáší vážné obvinění

27.07.2024 19:56 | Zprávy

Finové mají obavu, že se ruská strana pokouší otrávit jejich pitnou vodu. Ohledně sabotáže na finské čističky vod se rozepsal americký časopis Foreign Policy. Finsko má také podezření, že jeho teritoriální vody narušila ruská loď. Incident vyšetřuje pohraniční stráž, uvedla zahraniční média s odkazem na vládu v Helsinkách.

Sabotáž ve Finsku? Kolem Ruska se vznáší vážné obvinění
Foto: Ilustrační foto.
Popisek: Finská vlajka

Do finských vodárenských věží a čističek se letos v létě podle informací vloupali vetřelci. Cílem podle spekulaci bylo prozkoumaní prostředí pro budoucí útoky či vyvolání obav veřejnosti, že jejich pitná voda není bezpečná. Vyřazením úpravy vody z provozu nebo přidáním kontaminantu by mohl útočník pitnou vodu rázem proměnit ve zdroj nejrůznějších onemocnění. 

Finské úřady dosud nezadržely žádného podezřelého. Vloupání je však ukázkovým příkladem nevojenské agrese, kterou Rusko dovedlo k dokonalosti. Stejně jako koordinovaná sabotáž, která vyřadila z provozu francouzské železniční tratě právě v době, kdy měly začít olympijské hry, a jen několik dní poté, co francouzská policie zatkla ruského občana v souvislosti s podezřením na spiknutí s cílem způsobit „destabilizaci“ během her, píše měsíčník Foreign Policy.

Útoky na vodu ve Finsku začaly ve městě Porvoo na jižním pobřeží. Zde úřady oznámily, že se někdo dvakrát pokusil vloupat do městské vodárenské věže. Poté ohlásilo pokusy o vloupání do vodárny také město Sipoo nedaleko Helsinek, rovněž na jižním pobřeží Finska. S jižním pobřežím Finska bezprostředně sousedí Finský záliv, kudy proplouvají lodě do Petrohradu a zpět.

Do poloviny července bylo zaznamenáno na jedenáct pokusů o vloupání do finských vodárenských věží a čističek. „Dosud hlášená vloupání nebyla závažná a nebyla namířena proti nejkritičtějším objektům, které jsou lépe zabezpečeny. Znepokojující ale je, že počet vloupání vzrostl právě v tomto okamžiku,“ uvedl generálporučík ve výslužbě Arto Raty.

Vzhledem k tomu, že během několika týdnů došlo k tak nápadné sérii útoků, připravuj se finské úřady na další možné útoky. Několik městských úřadů se rozhodlo posílit bezpečnost kolem svých vodárenských zařízení, počínaje větším oplocením a větším počtem kamerových systémů.

Podle spekulací má největší zájem vyvolat mezi Finy obavy právě Kreml. „Společnosti zabývající se úpravou vody prohlásily, že vloupání nejsou normální situací, a to lidi znepokojuje,“ řekl generálmajor ve výslužbě Pekka Toveri, bývalý šéf finské vojenské rozvědky, který je nyní poslancem Evropského parlamentu. „A jedním z cílů ruské agrese v šedé zóně je vyvolat strach. Nemáme žádné důkazy, které by ukazovaly, kdo za těmito akcemi stojí, ale ve spekulacích samozřejmě prst ukazuje na východ,“ doplnil Toveri.

Finsko má podle agentury Reuters rovněž podezření, že ruské plavidlo v pátek narušilo jeho teritoriální vody. Vláda uvedla, že k incidentu došlo ve východní části Finského zálivu, který je součástí Baltského moře.. „Pohraniční stráž incident vyšetřuje a v průběhu vyšetřování poskytne další informace,“ uvedlo finské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Finský deník Helsingin Sanomat citoval hlavního vyšetřovatele pohraniční stráže Pettera Stauffera, který uvedl, že se jednalo o plavidlo pro průzkum mořského dna, které působilo v rámci flotily ruského námořnictva v Baltském moři. Stauffer listu řekl, že loď byla z oblasti eskortována plavidlem finské pohraniční stráže a že incident trval asi sedm minut, napsala agentura AP.

Vztahy mezi Finskem a Ruskem se zhoršily po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, která přiměla Helsinky, aby se po desetiletích neangažovanosti připojily k vojenské alianci NATO a uzavřely všechny hraniční přechody s Ruskem. Země sdílí pozemní hranici o délce 1 340 km.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Teď ještě tu o Karkulce a hodném vlkovi !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 27.07.2024 19:59:54
:-)))))))))))))))))

|  18 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…